ZETApress

hírportál

Főhajtás a mártírok előtt

Az MSZP elnöksége fejet hajt Nagy Imre mártír miniszterelnök és társai emléke előtt, akik életüket adták az elveikért. Nagy Imre emléke az egész nemzeté, de életműve a baloldalnak külön tanulságokat is kínál. Nagy Imre és társai példája megmutatta, hogy elkötelezett baloldali ember a sorsát, küldetését akkor teljesíti be, ha hitével, értékeivel a nemzet közös értékeit és teljesítményét gyarapítja, és képes a megújulásra, a szövetségkötésre is ? tudatta Sajtóirodájuk.

Nagy Imréék életük árán azt is bizonyították, hogy a baloldal csak akkor találhat utat az emberekhez, ha képes demokratikus és nemzeti felelősséggel teljes politikát folytatni. Nagy Imre jó példa arra, hogy legszebb korszakainkban bennünk, magyarokban több a közös, mint az, ami elválaszt.

Ugyanez bizonyosodott be 1989. június 16-án. Nagy Imre és mártírtársainak újratemetése a magyar nemzet közös szabadságvágyának kinyilvánítása volt. A nemzeti egység megvalósulásának ritka, ünnepi pillanatában kegyelettel adóztunk 56 hőseinek. Akkor egységes magyar törekvés volt, hogy közösen valósítsuk meg az általuk kitűzött célokat.

Ez az esemény lezárta a magyar történelem egy korszakát, és egyben új fejezetet nyitott a szabad és demokratikus Magyarország megteremtésében. Ez a nap az összetartozás élményét adta meg minden polgárnak, aki független és szabad Magyarországot akart. Büszkén és méltósággal emlékezhet erre a napra mindenki, aki akkor és azóta tett ezért. Nem méltó az ünnep szelleméhez, rongálja az ország közös teljesítményét, ha ezeken a megemlékezéseken sem lehetünk együtt, ha a Köztársasági Elnök úrral és a közjogi méltóságokkal nem minden párt kívánt együtt ünnepelni ? fejeződött be a közlemény.

Újra Baka lett a jelölt

Sólyom László köztársasági elnök ma ismét Baka Andrást jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének. A két nagy parlamenti frakció nyilvánosan támogatásáról biztosította Baka Andrást, és megválasztását az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is támogatta. A jelölt a tegnapi szavazáson mégsem kapta meg a szükséges többséget. Ez megrendítette a Parlament szavahihetőségét, és ezzel az államszervezet demokratikus működése sérült. Az államfő szerint csak a nyilatkozatokkal összhangban lévő szavazás képes orvosolni ezt a sérülést ? tudatta az elnöki Sajtóiroda.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Baka végre főbíró lett

Szóljon hozzá!