ZETApress

hírportál

Baka végre főbíró lett

A múlt keddi újrajelölés után tegnap végre sikerült Baka Andrást főbíróvá választani. A szavazólapot felvevő 369 képviselőből 367 szavazott. Ők 345 érvényes szavazatot adtak le, ebből 309 volt az igen és 36 a nem szavazat. A szavazatok között 22 érvénytelent is találtak. Az új főbíró 1990-ben egy évre az MDF frakció tagja lett, de ?91. május 31-én visszaadta mandátumát, mert a Strasbourg-i Emberjogi Bíróság tagja lett.

Baka főbíró úr a megválasztását követő sajtótájékoztatón megköszönte a támogató szavazatokat és a köztársasági elnök bizalmát. Nyitottabbá és hatékonyabbá szeretné tenni az igazságszolgáltatást. ? A következő hat év közéleti klímáját, egész Magyarország állapotát jótékonyan fogja befolyásolni, hogy Baka András a Legfelsőbb Bíróság elnöke ? jelentette ki az államfő, aki pozitívan értékelte, hogy végérvényesen véget ért a Lomnici-korszak.

Az újságírók kérdéseire a köztársasági elnök nem akart válaszolni, az LB elnöke viszont igen. Szarvas István azt kérdezte, hogy a korábbi nyilatkozataiban szükségesnek tartott oktatásban a civil bírók részvételét is szükségesnek tartja-e a bíróké mellett? ? Az oktatás helyet én korábbi nyilatkozataimban a továbbképzésről beszéltem ? válaszolta ?, melynek megszervezése egy hosszú-távú feladat. Ezt minden bíróságon dolgozóra gondoltam. Nem a vizsgára tenném a hangsúlyt, hanem mindenki tudásának bővítésére.

Az Országgyűlés a nyári rendkívüli ülésszak tegnapi és jövő hétfői ülésnapján szavazási dömpinget tart. Sorra fogadják el újra azokat a törvényeket is, melyeket az Alkotmánybíróság visszaküldött. A nyári szünet előtti utolsó ülésnapon szavaznak majd újra a gyesről. Kéthete az államfő megfontolásra visszaküldte a Tisztelt Háznak, de ha másodszor is változatlan szöveggel fogadják el, akkor alá kell írnia!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Baka ütőképesebbre vágyik | ZETApress

Szóljon hozzá!