ZETApress

hírportál

Romaház Józsefvárosban

Jövőre készül el az új Roma Kulturális Központ a józsefvárosi Szentkirályi utca 7-ben, tudtuk meg a délelőtti, helyszíni sajtótájékoztatón. Kiss Péter kancelláriaminisztertől vette át a dokumentumokat Demszky Gábor főpolgármester, de a jelenlévők a szocialista kormánytagot inkább a kormányfőváltásról faggatták.

A korábbi tervekkel ellentétben nem ma, hanem csak csütörtökön adja be a két párt a konstruktív bizalmatlansági indítványt. Oka az lett, hogy a szövegét rosszul fogalmazták. Kár, hogy erre kevés volt az elmúlt két hét, viszont így a jövő kedd helyett ráérnek csütörtökön is dönteni az utódról.

Ha a szöveg még nem is készült el, a szükséges 78 aláírás már összejött. Csak azt nem tudjuk, hogy a képviselők mit írtak alá? Lehet, hogy biankót? Az aláírók között egyébként a hivatalban lévő miniszterelnök nem szerepel, így senki sem mondhatja a jobboldalon, hogy lemondott a posztjáról, s az államfőnek kell az utódot felkérni.

Áki nem tart ki

Áki, tarts ki! ? ordítozták a jobboldali szimpatizánsok Bod Péter Ákos ipari miniszternek a ?90-es október végi taxisblokád idején. A fenti buzdítás egy mai sajtóhír kapcsán jutott eszembe: Szabados Ákos, Pesterzsébet szocialista polgármestere visszaadta parlamenti mandátumát. Mivel a budapesti listáról jutott az Országházba, így nem kell pótlására időközi választást tartani. Jövő csütörtökig ez még nem történhet meg, így ez a szavazat hiányozni fog Bajnainak.

Vizitek Bajnainál

Új kormányba új tagok is kellenek, de a névsort csak a bizalmatlansági indítvány elfogadása után hozza nyilvánosságra a miniszterelnök. A jelölt mára minden tárcavezetőt és államtitkárt a Gazdasági Minisztériumba hívott, de személyi kérdésekről nem esik szó. Két tárca élén mindenképp változás lesz, hiszen a gazdasági tárca élére saját utódját kell megkeresnie, míg Göncz Kinga külügyminiszter helyére ? aki május elsejei hatállyal mondott le, hogy az Európai parlamenti szocialista listavezetőként a június 7-i választásra koncentrálhasson ? szintén találnia kell valakit.

Az értesítőket és jelölőszelvényeket ma kezdték kiküldeni az önkormányzatok. Ez utóbbiból húszezret kell összegyűjteni május 8-ig annak, aki pártlistát akar állítani. Akik a választás napján külföldön lesznek, május 22-ig kérhetik írásban, hogy az adott országbeli magyar külképviseleten voksolhassanak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Gyurcsány után Bajnai

Szóljon hozzá!