ZETApress

hírportál

Bajnai nyert Lendvaival

Bajnai Gordont választotta kormányfőjelöltnek az MSZP rendkívüli kongresszusa a Budapesti Kongresszusi Központban. Gyurcsány Ferenc utóda most sem mondott többet, mint hétfői sajtótájékoztatóján: továbbra is csak ?vért és verítéket? ígért.

Megtudtuk, hogy csak egy évre vállalja a munkát, s a jövő tavaszi parlamenti választásokon nem akar politikai ellenfele lenni senkinek. ? Tudják rólam, hogy focizom, a csapatjáték híve vagyok, de nem csatár, hanem kapus, így nem cselezni, hanem védeni fogok ? üzente Orbán Viktornak. Szeretné megőrizni a forint értékállóságát, de legfőbb cél az euró mielőbbi bevezetése. ? Lehet, hogy kicsi lesz, lehet, hogy sárga, de nem lesz savanyú, és a miénk! ? mondta Pelikán József után szabadon Bacsó Péter: Tanú című filmjéből. Irodalmi műveltségét is fitogtatta: ? Inkább legyen kevés oroszlán, mint sok nyúl ? idézte Dobó várkapitányt az Egri csillagokból ?, de oroszlánból is legalább kétszáz kell!

Mivel a szocialista frakciónak csak 188 támogató szavazata lehet a Parlamentben ? melyről aláírásukkal is biztosították ?, Bajnai a további ?oroszlánokért? a Jagelló útról az SZDSZ Tímár utcai választmányi ülésére ment. A húszfős liberális frakcióból csak hárman nem támogatták, így a parlamenti többség meglesz majd a 14-i bizalmatlansági indítványkor.

Az elmúlt héten Gyurcsány a pártelnökségről is lemondott. Utódjául ma Lendvai Ildikót választották meg az egyetlen jelöltből. Ő is csapatjátékos, így Kiss Péterrel és Szekeres Imrével együtt fogja vezetni a pártot, akik lemondtak a javára az elnökjelöltségről. Mesterházy Attila sem hajtott a posztra, akit cserébe Ildikó utódjának jelölt a frakció élére, melyről majd a következő frakcióülésen fognak dönteni.

Több mint egy hetük lesz erre a szocialistáknak, mert az Országgyűlés legközelebb április 14-én, a húsvétot követő kedden ülésezik. Akkor fognak szavazni a holnap benyújtásra kerülő konstruktív bizalmatlansági indítványról is. Gyurcsány sem válik munkanélkülivé leváltása után, mert a Táncsics Alapítvány elnöki székében követi majd egykori miniszterét, Lamperth Mónikát.

A kongresszus helyszínén dupla kordon és hatalmas rendőri készültség volt, míg a Hősök terén egyik sem. Ott csak egy kétszázezres tömeg tartózkodik, s békésen tüntet az előrehozott választásokért. Petíciót küldtek az államfőnek, melyben ehhez kérik segítségét. Április 14-én a Parlament elé vonulnak, hogy ott kényszerítsék ki ugyanezt. Békésen ezt nehezen tehetik, hiszen a szociális-liberális többség az elkövetkező egy évben meg fogja akadályozni azt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Romaház Józsefvárosban

Szóljon hozzá!