ZETApress

hírportál

Nem oszlatták fel magukat

Nem szavaztak a képviselők ma a Parlament önfeloszlatásáról. Az SZDSZ csütörtökig kért időt, addig szeretnének megegyezni az MSZP-vel az új kormányfő személyéről. Ha megvan az új jelölt, a korábban felvázolt forgatókönyv szerint meglesz április 14-én a konstruktív bizalmatlansági szavazás.

Ha április 14-én az új kormányfő hivatalba lép, nem kérnek tőle miniszteri tárcákat. Az SZDSZ nem lép be a koalícióba, hanem az elmúlt évihez hasonlóan kívülről támogatja azt. Elvileg tehát továbbra is marad a kisebbségi kormányzás. Ha viszont nem sikerül csütörtökig megfelelő közös miniszterelnök-jelöltet találniuk, javasolni fogják aznapra a rendkívüli parlamenti ülés összehívását, a Parlament feloszlatását. Az előrehozott választások június 7-i megtartásának kiírásához ez lenne a legkésőbbi időpont.

Számos név merült fel a nap folyamán. Békesi László és Bokros Lajos egykori pénzügyminiszterek az MSZP-nek nem kellenek, míg Surányi Györgyöt, kétszeres MNB-elnököt ? akihez ?95-ös kinevezésekor Bokros ragaszkodott ? többen el tudnák fogadni. Surányi csak akkor vállalja a posztot, ha ebben a Fidesz is támogatja, s a pénzügy- és gazdasági minisztereket ő választhatja meg. Mivel a Fidesz már többször kifejezésre juttatta, hogy nem tárgyal új kormányról, így bizonyára Surányit sem támogatja, pedig egy nagykoalíció nekik sem jönne rosszul.

Simor Andrást, a jelenlegi MNB-elnököt még nem kérték fel, de ő nem is vállalná el. Újságírói kérdésre sem indokolta meg döntését. Szerintem a miniszterség és a miniszterelnökség is szolgálat, így ezt az ország érdekében minden fölkértnek el kellene vállalnia. Ugyanez a véleményem Gráf József agrárminiszterről is, aki már szombaton elmondta, hogy nem vállalná el a felkérést.

Glatz Ferenc történészt, a Németh-kormány kultuszminiszterét is esélyesként emlegetik. 1996-tól 2002. május elejéig volt az MTA elnöke, s akkor egyenlő távolságot tartott a pártoktól. 2002-es távozását követően állt fel a Medgyessy-kormány, s az MTA tisztújító közgyűlése előtti sajtótájékoztatón megkérdezték miniszteri ambícióiról. Mivel akkor még hivatalban lévő elnök volt, nem adhatott rá konkrét választ kérdésünkre, s most sem szólalt még meg.

Mészáros Tamás, a Corvinus Egyetem rektora tűnik jelenleg a legesélyesebbnek. Az SZDSZ már szerdára szeretne megállapodást a kormányfőjelölt személyéről, de ők is inkább a szakértői kormányban, a Parlament további egyéves fennmaradásában gondolkodnak, mint a feloszlatásban. Csütörtökig még több név is felmerülhet, de félek, hogy a megoldás késni fog. Csak nehogy az utcára vonuljon a nép, és erőszakkal kényszerítse ki a mielőbbi változást!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Vértes kormányprogramja

Szóljon hozzá!