ZETApress

hírportál

Vértes kormányprogramja

Szinte a csilláron is lógtak a GKI Zrt. IV. emeleti tárgyalótermében az Előrejelzés 2009-re című mai sajtótájékoztatón. Ott volt Vértes András zrt-elnök is, aki tegnaptól Glatz Ferenc és Surányi György mellett az MSZP miniszterelnök-jelöltje ? tudtuk meg Szarvas Istvántól.

Megtudtuk, hogy Magyarország számára a likviditásbőség tavaly lezárult. Ez azt jelenti, hogy külföldi hitelből lehetett csak a hiányzó megtakarításokat pótolni. A magyar gazdaságot a világgazdasági válság akkor érte, amikor az egyensúlyjavulás még nem jutott el a szükséges mértékig, s a pénzügyi világ sem szokta meg még az új adatokat. Így az elnök szerint a Magyarországról alkotott kép rosszabb, mint a gazdaság helyzete. 2009-10-ben hazánkon kívül kevés uniós tagországnak lesz 3% körüli államháztartási hiánya.

Az államadóság szintje a régióban nálunk a legmagasabb, de az elkövetkező két évben durván emelkedő nyugat-európai átlagnál alacsonyabb! A GDP-arányos külső finanszírozási igényünk a legnagyobb a visegrádi országok között, de lényegesen alacsonyabb a balti országokénál, Romániánál és Bulgáriánál. A külső adósságszolgálat az export 12-13%-át teszi ki, ami alig több,mint a fele a lengyelekének.

Néhány várható gazdasági mutató 2009-ben a GKI előrejelzés szerint: A bruttó adósság technikailag akár 80% fölé emelkedhet, a magyar gazdaság teljesítménye 4-5%-kal csökken, a beruházások 5%-kal csökkennek a bruttó keresetek dinamikája 2%-ra lassul, éves átlagban az árindex 3,5%-os, az év végén 4,5%-os érték várható. Egy euró értéke átlagban 290 forintos éves átlagban várható.

Mindez paradox módon azt jelent, hogy számos mutató alapján Magyarország az elmúlt években sereghajtóból 2009-10-ben az európai középmezőnybe kerül. A válság-kényszerítette egyensúlyi és versenyképességi átrendeződés következtében megkezdődhet az ország tőkevonzó képességének javulása és pénzpiaci bizalom tartós visszanyerése.

Kérdésünkre ? hogy az előrejelzés tekinthető-e egy miniszterelnöki program részének ? Vértes András egyértelmű nemmel felelt. Elmondta, hogy az előrejelzés két nappal előbb készült, mint amikor a miniszterelnök bejelentette lemondási szándékát. Elmondta viszont, hogy megvan a kormányprogramja, de ebben meg kell egyeznie a többi politikai párttal, s csak ezután dönt kormányfői poszt vállalásáról. Úgy érzi, hogy már a felkérés is nagy megtiszteltetés neki és csapatának ? a GKI Zrt-nek ?, akit a terület piacvezetőjének tart. Ezt mutatja az a jelentős megrendelésük is, ami az EU különböző országaiból érkezik.

Szóljon hozzá!