ZETApress

hírportál

Gyurcsány megy, de marad is

Gyurcsány Ferenc nem akar tovább miniszterelnök lenni. Bejelentésével délelőtt a SYMA Csarnokban, az MSZP tisztújító kongresszusán lepte meg hallgatóit. A felvázolt forgatókönyv szerint két hetet ad a pártnak, hogy kijelölje utódját, majd április 6-án konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be maga ellen az Országgyűlésben. Erről a képviselők már csak húsvét után szavazhatnak, megválasztva egyúttal az új kormányfőt.

A kétnaposra tervezett összejövetelen nem csak pártelnököt és egyéb vezetőket kellett volna választani, de a programokról is kellett volna vitázni. Végül ez utóbbiak elmaradtak, s a kongresszus így csak egynaposra sikeredett. Gyurcsányt ? egyetlen jelöltként ? négyötödös többséggel újraválasztották, míg a vezetőségből többen kikerültek. A második napot április 5-re, Virágvasárnapra halasztották, amikor már az új kormányfő-jelölt személyét is megszavazzák a párttagok.

A MSZP saját jelöltjei között említik Gráf Józsefet, Kiss Pétert és Bajnai Gordont. Az agrárminiszter már közölte, hogy nem vállalja a miniszterelnökséget, míg a másik két miniszter bizonyára szívesen tenné ezt. Bokros Lajos mellett Surányi György, egykori MNB elnök neve is felmerült. Az egykori pénzügyminiszter személyét ma még elvetik a szocialisták, de az elkövetkező hetekben könnyen megváltozhat az álláspontjuk.

Kongresszusi folytatás Virágvasárnap

Mivel nincs a Tisztelt Házban feles többségük a szocialistáknak, így a húsvét utáni szavazást követően megint koalíciós kormány alakul. Az SZDSZ még kéreti magát, mert a törpepárt megint a reálisnál nagyobb hatalmat akar. Nekik is van kormányfőjelöltjük, de még nem mondták ki a nevét. Most is a reformoktól teszik függővé a koalíciót, most is a farok szeretné csóválni a kutyát. Jobban járna az MSZP, ha helyettük az MDF-fel kötne koalíciót ? az 50%-os többséghez ez is elég lenne ?, de ehhez el kellene fogadniuk Bokros Lajos személyét.

Közben az MDF-frakció tegnap hajnalban hivatalosan is megszűnt Csáky András hétfői kilépésével, mivel létszámuk kilenc főre csökkent. A független Gyenesei István miniszter beülhetne soraikba, s így újraéledne a frakció. Az új kormányban két volt MDF miniszter, Katona Kálmán és Dávid Ibolya is helyet kaphatna, az SZDSZ meg maradhatna tovább ellenzéki szerepben a Fidesz és a KDNP oldalán. Vitatkozhatnának aztán együtt arról az elkövetkező hónapokban, hogy legyen, vagy ne legyen előrehozott választás 2010 előtt.

Gyurcsány rész akar venni utódja kiválasztásában, s ehhez öt párti tárgyalást kezdeményez. A Fidesz és a KDNP nem vesz rész ebben, mert mutyizásnak érzi a dolgot, s helyette előrehozott választásokat akar. Hétfőn javasolni fogják ismét az Országgyűlés feloszlatását ? amihez továbbra sincs meg a szükséges többségük ?, de miért ne próbálkozzanak! Már csak az a kérdés, hogy a majdani kormányfővel együttműködnek-e, vagy továbbra is kivonulnak beszédeiről? Ha megteszik, csak pártelnöküket, Orbán Viktor követik, aki miniszterelnökként elmondta, hogy jól megvan az Országgyűlés ellenzék nélkül is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Bizalmatlanság a T. Házban

Szóljon hozzá!