ZETApress

hírportál

Se főbíró, se frakció

Megint nem sikerült főbírót választani! Az államfő ismét Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét jelölte a Legfelső Bíróság elnökének, de a kétharmados többséghez kevés volt a 230 igen. Nemmel 123-an szavaztak, míg 12 voks érvénytelen volt. Az MSZP a decemberi szavazáshoz hasonlóan megint a frakciótagok lelkiismeretére bízta a döntést, de a titkos szavazáson bebizonyították, hogy lelkiismeretlenek. Már a múlt hétfőn is halogatták a döntést, s újabb bizottsági meghallgatást kértek.

Kinek jó, ha nincs a Legfelső Bíróságnak elnöke? Bizonyára nekik sem, mégis keresztbe feküdtek a köztársasági elnöknek. Meg akarják mutatni, hogy ők az urak, ők a megkerülhetetlenek. Már rég nem arról szól a történet, hogy mi a jó az országnak, sokkal inkább arról, mi az érdeke a hatalmon lévőknek. Az MSZP és SZDSZ hatalma megtartását, a Fidesz és a KDNP a hatalom visszaszerzését tűzte ki célul. A harcban aztán egyre inkább eladósodunk, egyre jobban tönkremegy az ország. A szélsőségek azt harsogják, hogy erőszakkal kéne a mostani hatalmat elsöpörni. Kár, hogy ők is erre játszanak, kár, hogy ezt egyre inkább kiprovokálják. Az előrehozott választásokra egyre kevesebb az esély, az MSZP országlása jövő tavaszig borítékolható. Csak nehogy addigra már késő legyen a demokratikus változásokra!

Megbokrosodott az MDF

Bokros Lajos vezeti az MDF Európai parlamenti listáját ? döntött a párt választmánya szombaton. Csak kis különbséggel ment át a javaslat, s a döntést máris sokan kritizálják. Olajos Péter EP képviselő és Csáky András országgyűlési képviselő kilépett a pártból. Mivel Csáky jövő hétfői kilépésével parlamenti frakciójuk kilenc főre csökken, így elvileg meg kell szűnnie. Csak Gyenesei István önkormányzati miniszter akadályozhatná ezt meg, ha a függetlenek sorából a magyar demokraták közé ülne. Ezzel az MDF ellenzékiből kormánypárttá válna, így néhány bizottságban a helyeket is újra kéne osztani.

A kormánypártiság olyannyira közelinek tűnik, hogy Bokros Lajos szívesen lenne miniszterelnök is egy MSZP?MDF koalícióban, melybe az SZDSZ-t is bevonná ? nyilatkozta délelőtt. Mivel a szabaddemokraták tavaly májusban Gyurcsány Ferenc kormányából távoztak, Bokroséba és a hatalomba talán visszatérnének. Ehhez még előrehozott választások sem kellenének, s ezzel Orbán Viktor hatalomba való visszatérése is egyre távolabb kerülne.

A ?95-ös csomag névadójának előhívásával az egykori igazságügy-miniszter asszony ? aki az elmúlt héten a Parlament rendkívüli ülését is össze akarta hívatni az ebben illetéktelen államfővel, holott hetente két napot rendesen is üléseznek ? megint rúgott egyet egykori miniszterelnökébe. Kérdés csak az, hogy most rúgta-e az utolsót?

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Kevesebb, de képzettebb ülnököt!
  2. ZETApress » Csáky beváltotta ígéretét

Szóljon hozzá!