ZETApress

hírportál

Jelöltdömping várható?

Az elmúlt heti állapotokhoz képest újabb jelöltek vállalták, hogy december 19-ig összegyűjtik a szükséges 750 ajánlószelvényt Ferencvárosban, a január 11-i és 25-i időközi választásokra. A budapesti 12-es számú országgyűlési választókerületben az MDF Dézsi Mihály egykori rendőrségi szóvivőt, míg a Zöldpárt Polgár Tamást, alias Tomcat-et állítja csatasorba. Ha már a Fradi színe zöld-fehér, miért ne öltözhetne a kerület is zöldbe? ? sugallja szórólapja. Eddig tehát már nyolc név várható az első fordulóban a szavazólapokon, s még újabbak is felkerülhetnek.

A Ferencváros hetilap tegnapi száma teljes oldalt szentel a jelölteknek. Az említett nyolc főn kívül további négy ? Jován László független ügyvéd, Medveczki Zoltán (Magyarországi Zöld Párt), Paulik Péter (Munkáspárt) és Szabó István Pál (Társadalmi Igazságosság Pártja) ? gyűjti az ajánlószelvényeket.

Máris több mint hét, de lehet, hogy két év múlva hétszer hetvenhét név is szerepel majd, ha a Magyarországért Párt jelöltje összegyűjti a kétszázezer aláírást. Balogh Béla nem csak az ajánlószelvényeinket várja, hanem azt szeretné elérni, hogy a következő választások előtt már ne kelljen a jelöltetnek az ajánlószelvényeket gyűjteniük. Az AB az OVB döntését helybenhagyva hitelesítette az erről szóló aláírásgyűjtő ívét. A választási kerületében alig ötvenezer szavazásra jogosult ember él, így nagyobb területről kell a kellőszámú aláírást begyűjtenie.

S mi lesz, ha sikerül? ? Kiírják róla a népszavazást, ami bármilyen eredményt hozhat. Játszunk el a gondolattal, hogy a többség is ezt akarja, s a terv megvalósul. Utána már bárki képviselőjelölt lehet, így korlátlan számú ? akár több száz ? név is szerepelhet a szavazólapon, névsor szerint, azonos betűnagysággal. Ki tud majd ezen eligazodni a szavazófülke magányában? S meddig tart majd ezt a szavazatszámláló bizottságnak összeszámolni?

A szavazatszámláló bizottságokba minden jelölt delegálhat valakit. Több száz jelölt esetén több száz delegált is ülhet majd a bizottságokban. Az eddigi iskolai tantermek, irodák helyett hatalmas csarnokok kellenek majd ennyi ember elhelyezésére. Gondolt-e vajon erre, Balogh úr?

A képviselői mentelmi jog a hivatalos jelöltté válás pillanatától illet meg valakit, s legalább a jogerőssé váló választási vereségig jár. Akkortól tehát, amikor az összegyűjtött szükséges számú ajánlószelvényét a választási bizottság hitelesítette. Ha nem lesz kötelező a begyűjtés, mindenki jelöltté válhat, s ezzel mentelmi jogot szerezhet. Mivel időközi választás mindig van valamelyik országrészben, csak jelentkeznünk kell oda képviselőjelöltnek, s máris örökös mentelmi jogot szerezhetnénk magunknak. Utána már akár ittasan is vezethetünk, hiszen a rendőr sem szondáztathat meg. Tényleg ezt akarjuk?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Újabb jogász Ferencvárosban

Szóljon hozzá!