ZETApress

hírportál

Megszűnik az MDF frakció

Almássy Kornél elmúlt heti kizárása után tegnap Vas János hagyta ott önként az MDF frakciót, így a 11 fővel alakult képviselőcsoport létszáma 9-re csökkent. Mivel legalább tíz fő kell egy frakcióhoz, így vezetőjüknek, Herényi Károlynak három napja van a megszűnés bejelentésére. Ha ezt hétfő éjfélig nem teszi meg, a házelnök asszonynak kell kedden hivatalból megállapítania a frakció megszűntét.

A kormányfő és minisztere most megmenthetné a frakciót a megszűnéstől, s ezzel saját kormányzati többségét is biztosíthatná. Azt kellene legelőször tennie, hogy a kezdetektől független Gyenesei Istvánt beültesse az MDF csoportjába. Így a párt koalícióssá válna, s az újra tízfős frakció is megmaradna. S hogy a többi párttag is nyerjen a bolton, a hétfőn lemondott Szabó Pál helyére Katona Kálmánt ? az Orbán-kormány egykori közlekedési minisztert ? tehetné újra a tárca élére.

A pártelnök asszony is kaphatna egy bársonyszéket, de ehhez újra szét kellene választani az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot. Draskovicsnak maradna a rendészet, Dávidnak meg jutna az igazságügy. Az Orbán-kormányban úgyis az övé volt, elboldogulna vele most is valahogy.

Orbánék 2000-ben a ciklus végéig tartó kétéves költségvetést készítettek, s miért nem tehetné meg most ezt Gyurcsány is. Jövő nyáron úgyis európai parlamenti választások lesznek, s mivel az országgyűlési képviselőink közül többen kacsintanak Brüsszelre, az erőviszonyok ettől átrendeződhetnek. Egy idén benyújtott kétéves költségvetéssel és adótörvénnyel ? melyet az MDF-fel megerősödő kormánytöbbség már biztosan elfogadna ? nyugodtan várhatná az ország a 2010-es választásokig tartó időszakot. A mai soron kívüli MSZP kongresszuson erről sem ártana értekezni a Budapesti Kongresszusi Központban!

A kongresszust eredetileg zártkörűként hirdették, melyről ma délután 3-kor akartak beszámolni. Később ez nyilvánossá módosult, melyre negyed 11-kor engedtek volna be. Sajnos a kezdés 11-ig csúszott, ezért háromnegyedórát kellett sokadmagunkkal a szűk alagsori helyiségben várakodnunk, s csak utána foglalhattunk helyet a Pátria-terem két utolsó sorában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Lengyel menti a Magyart

Szóljon hozzá!