ZETApress

hírportál

Lengyel menti a Magyart

Megmenekült az MDF frakció. Lengyel Zoltán, egykori Fideszes képviselő tegnap beült a Magyar Demokrata Fórum padsorába. A függetlenektől átigazolt sárbogárdi honatya frakcióvezető-helyettesi posztot és szabad mandátumot kapott, így nem köteles a frakcióval együtt szavaznia. A frakció így megint tízfős, nem kell tehát megszűnnie.

Lengyelen kívül még egy ex-fideszes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tóth András, valamint a Somogy megyei Gyenesei István miniszter ülhetett volna be a függetlenek közül az MDF-be, de csak a Fideszeseket keresték meg. Közülük csak Lengyel fogadta el a meghívást úgy, hogy a kisgazda értékrend szerint akar ezután politizálni. Mivel nem köti a frakciófegyelem, a költségvetést is megszavazhatja. Ha frakciótársai is követik példáját, az MSZP megmenekül az előrehozott választásoktól, megakadályozva ezzel Orbán Viktor hatalmának mielőbbi visszaszerzését.

A kormányfő a Parlamentben Nemzeti csúcstalálkozót hirdetett. Szombaton várja megbeszélésre legfőbb közjogi méltóságainkat, az MTA és az MNB rendszerváltozás utáni elnökeit, a frakciók vezetőit, valamint a ?90 utáni miniszterelnököket. Mindazokkal találkozni akar, akik segíthetnek kivezetni az országot a válságból. Napirend előtte felszólalása idején a Fidesz és a KDNP képviselői az ülésteremben maradtak. Erre az öszödi beszéd két évvel ezelőtti kiszivárogtatása óta mindössze egyszer akadt példa tavaly májusban.

Tiba István balmazújvárosi orvos ült be tegnap Arnóth Sándor helyére, aki a szeptembervégi bekiabálása miatt mondott le Fidesz frakcióbeli listás mandátumáról. Mint akkor megírtuk, a Hajdú-Bihar megyei képviselő június 2-án az MTA elnökévé megválasztott Pálinkás József helyére ült, így csak kevés időt töltött az Országházban.

Szóljon hozzá!