ZETApress

hírportál

Bélyegen az Alkotmány

Ma délben Schmitt Pál köztársasági elnök az MSZP elnökének tiltakozása ellenére aláírta a Sándor-palotában Magyarország egy hete megszavazott Alaptörvényét. Az esemény nem volt sajtó-nyilvános, mivel a közszolgálati médiumok élőben közvetítették.

Ha délben nem is, fél 2-kor már bemehettünk a Köztársasági Elnöki Hivatalba, ahol a Magyar Posta különleges bélyegblokk kibocsátásával köszöntötte az új Alaptörvényt, melynek elfogadása az idei év legfontosabb hazai társadalmi eseménye lett. A bélyegkülönlegességet fél 3-kor a Sándor-palota Lovagtermében Magyarország elnöke Horváth Gergely Domonkossal, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságnak elnökével együtt bocsátotta forgalomba.

A Magyar Posta sorszámozott filatéliai különlegességeinek főmotívuma a Szent Korona. A keretrajzot Köllő Miklós alkotása, az Országház kupolacsarnokának Szent István király szobra és a boltívek díszítik. A Szent Korona blokk dombortechnikával, 23 karátos aranyfóliával és ofszetnyomással készült; UV fénybe helyezve a Szent István ábrázolás felett félkörívben a Legyen béke, szabadság és egyetértés felirat olvasható. Más hullámhosszú UV fény alatt a sorszámozás színt vált: a pirosból narancs, a feketéből pedig zöld színű lesz.

A piros sorszámozású speciális blokk világritkaság! A Szent Koronát díszítő ékkövek helyén ugyanis csiszolt üvegkristályok csillognak. Sem a hazai, sem a nemzetközi filatélia-történet nem ismer hasonló megoldást, ez az első olyan bélyeg a világon, ahol különböző méretű és különböző színű csiszolt kristályokat használtak fel koronaékszerek megjelenítésére és díszítésére a bélyegkészítés során.

Egyedi a 2011 forintos névérték is, hiszen a kibocsátás éve és a névérték megegyeznek. Erre legutóbb 2001-ben a milleniumi év zárásának tiszteletére kiadott Szent Korona blokk esetében került sor. Hagyományteremtő módon a Magyar Posta ezután tízévente ad majd ki a fontos hazai társadalmi események tiszteletére a mostanihoz hasonló bélyegkülönlegességet.

A Magyarország új Alaptörvénye nevű blokk fekete sorszámozású alapváltozatából negyvenezer, a kristállyal díszítettből pedig húszezer példány készült és az ország valamennyi kijelölt postáján megvásárolhatók lesznek. A blokk Hajdú József fotóművész közreműködésével Benedek Imre grafikusművész terve alapján az Állami Nyomdában készült.

Az ünnepségsorozat este 19-kor a Művészetek Palotájában folytatódik. Az államfő ekkor mond ünnepi köszöntőt és részt vesz az aláírás alkalmából megrendezendő ünnepi hangversenyen. A közszolgálati médiumok ezt az eseményt is élőben közvetítik. Ferencváros mellett nyolc vidéki és egy erdélyi városban ? Miskolcon, Debrecenben, Békéscsabán, Szegeden, Kecskeméten, Pécsett, Győrött, Szombathelyen és Kolozsváron ? ugyancsak ünnepi műsort rendeznek este 7 órától.

A délben aláírt új Alaptörvény az önrendelkezését elvesztett Magyarország 1949. augusztus 20-i Alkotmányát váltja fel. Az új Alaptörvény hazánk jogrendjének alapja, az immár valóban szabad és demokratikus Magyarország jelképe, amellyel lezárhatunk egy átmeneti korszakot. Szerződés a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között, iránymutatója egy múlhatatlanul szükséges lelki és szellemi megújulásnak. Az új Alaptörvény tiszteletben tartja történeti alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti az ezeréves Magyarország alkotmányos állami folytonosságát, a nemzet egységét.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. BÚÉK 2012! | ZETApress
  2. Parlamenti árszabályzás | ZETApress

Szóljon hozzá!