ZETApress

hírportál

Hazajöttek az orvosok

Dr. Edvi Péter Tamás, az NGYSZ alapító elnöke a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehette át nemzeti ünnepünkön a Parlamentben, miután hazatért orvoskollégáival az erdélyi útjukról.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportja Erdélyben 5132 vizsgálatot végzett egy hét alatt. Az NGYSZ tagjai, önkéntesei minden év májusában és októberében Erdélybe utaznak, ahol kórházakban, iskolákban, óvodákban gyógyítják, műtik, szűrik és vizsgálják a rászoruló gyermekeket ? tudtuk meg Pethő Zsófitól.

Idén októberben a 32 fős orvos-csoport Udvarhelyen, Csíkszeredában, Csíkszentmártonban, Csíkszentdomokoson, Szentalmásiban, Háromkúton, Gyimesbükkön, Gyimesközéplokon, Hidegségben és Csíksomlyón szűrt. A csoport tagjai a Romániában eltöltött 9 nap alatt 5132 vizsgálatot végeztek el a gyerekgyógyászat, gyermekneurológia, sebészet, orr-fül gégészet, szemészet, audiológia és fogorvos területén.

A vizsgálatsorozat végén kiderült, hogy 34 gyermeket kell Magyarországra hozni újabb kivizsgálások és műtétek céljából. További 5 gyerek esetében hallókészülék beszerzését vállalták, emellett 25 gyereknek írtak fel szemüveget, amit néhány héten belül megkapnak a Gyermekmentő Szolgálaton keresztül.

A Gyermekmentő Szolgálat önkénteseihez idén csatlakozott Lévai Anikó is, a Gyermekmentő Szolgálat alapító tagja, aki orvos-írnokként és gépkocsivezetőként vett részt a fáradságos munkában. A csoport tagjai oktatásokat és tanfolyamokat is tartottak, amely a szájhigiéna és a hidroterápiás területeket érintette. Ez utóbbival kapcsolatosan Katona Enikő, az Országos Orvosrehabilitációs Intézet hidroterápiás részlegének vezetője tartott előadást és gyakorlatot a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központban. Ugyanitt Dr. Büki György gyermekneurológus, gyermekeket vizsgált, illetve továbbképzést is tartott. Továbbá a Csíkszeredai Kórházban Dr. Novoth Béla, a Heim Pál Gyermekkórház főorvosa és Dr. Kraft Zsolt, a Csíkszeredai Kórház ortopédiai osztályának főorvosa közös kézműtéteket is végeztek.

Különösen fontos megemlíteni az önkéntes fogorvosok munkáját. Dr. Fórizs Eta, aki 15 éve jár önkéntesként Erdélybe, mutatta meg a fogorvosi busz működését a Szegedi Egyetem fogorvosi karáról érkező szakembereknek. A szegedi fogorvosok csoportját Dr. Nagy Katalin egyetemi tanár, dékán vezette. A fogorvosok több mint ötszáz gyermeknek a fogazatát nézték meg és megállapították, hogy sajnos a gyerekeknek nagyon rossz a fogazata, ugyanis 94 százalékának egy, vagy több szuvas foga is van. A vizsgálat eredményeképpen kiderült, hogy ha a Szolgálat önkéntesei csak a csíkszentdomokosi község 820 gyermekének a fogazatát szeretnék rendbe tenni, már az is több hónapos munka lenne, mivel az eddigi statisztika alapján, hozzávetőlegesen öt-öt és félezer fog kezelésére lenne szükség, csak ebben az egy faluban.

Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke többször tárgyalt a Hargita megye, a Megyei Kórház, illetve a Romániai Egészségügyi Minisztérium vezetőivel, egy részt a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központ fejlesztési, másrészt a Csíkszeredai Megyei Kórház műtőjének korszerűsítési lehetőségeiről. A tárgyalások eredményeként Dr. Edvi Péter és Dr. Vass Levente ? aki Cseke Attila egészségügyi minisztert képviselte ?, megállapodtak, hogy kölcsönösen fejleszteni kívánják újabb és jobb eszközökkel a Csíkszeredai Megyei Kórház műtőjének felszereltségét.

Mint minden ősszel, a Gyermekmentő Szolgálat orvos-csoportjához a hét végén csatlakozott a Magyar Parlament foci-válogatottja is. A parlamenti focicsapat csapatkapitánya Kövér László házelnök volt, aki egyúttal a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöke is. Helyettese Bánki Erik, a Sport- és Turisztikai Bizottság elnöke, a Gyermekmentő Szolgálat alelnöke volt. A mérkőzés barátságos hangulatban és jó iramban zajlott, amely végül a parlamenti válogatott 2:1-es győzelmével fejeződött be.

A mérkőzéssorozat kilencedik évének ez már a hatodik győzelme volt. A két csapat eddig kilencszer játszott Székelyföldön, Csíkszentdomokoson, és kétszer Magyarországon. Az összesített eredmény 6:4 a parlamenti válogatott javára, és egy döntetlen. A Magyar Parlament tagjai 2011. május 7-re hívták meg Budapestre a székelyföldi közméltóságokat a következő barátságos mérkőzésre.

Az orvos-csoport és a Parlament tagjai szombaton, október 16-án részt vettek a Márton Áron Emlékmúzeum megnyitó ünnepségén, az ünnepségen Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, köszöntőt mondott. Október 17-én megkezdődött több lépcsőben a csoport tagjainak visszautazása. Utolsóként 20-án, szerdán, a mozgó fogászati rendelő érkezett vissza Magyarországra.

Szóljon hozzá!