ZETApress

hírportál

Megalakult az Orbán-kormány

Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke délelőtt 11-kor részt vett a Parlament ülésén, melyen a jelenlévők 67%-ának igenszavazatával, 33%-uk neme ellenében elfogadták a kormányprogramot és megválasztották Orbán Viktort miniszterelnöknek.

A kormányfői eskütétet után kétórás szünet következett. Délben az elnök úr a parlamenti dolgozószobájában átvette az új kormány tagjairól szóló miniszterelnöki előterjesztést. A miniszterelnöki előterjesztés átnyújtása nem volt sajtó-nyilvános és az Országházba is csak a tegnap délelőttig akkreditált munkatársak léphettek. Az állandó parlamenti belépők mára nem voltak érvényesek. A belépéshez személyi igazolvány, vagy útlevél is kellett.

A köztársaság elnök 13-kor, a Sándor-palotában belügyminiszterré nevete ki Pintér Sándort, honvédelmi miniszterré Hende Csabát, közigazgatási és igazságügyi miniszterré Navracsics Tibort, külügyminiszterré Martonyi Jánost, nemzetgazdasági miniszterré Matolcsy Györgyöt, nemzeti erőforrás miniszterré Réthelyi Miklóst, nemzeti fejlesztési miniszterré Fellegi Tamást, vidékfejlesztési miniszterré Fazekas Sándort és tárca nélküli miniszterré Semjén Zsoltit.

Délután 2-kor az új miniszterek is letették a Parlamentben a hivatali esküt, majd az ülés a Szózat eléneklésével ért véget. Az első kormányülés hétfőn 11-kor lesz, míg az Országgyűlés hétfőn 13 órakor folytatja munkáját. Orbán Viktor kedden első hivatalos külföldi látogatására a lengyel fővárosba, Varsóba utazik. Ma délután 3 órától a Fidesz a Kossuth téren tartotta meg több tízezer fő előtti ünnepi nagygyűlését, ahol a kormányfő előtt Semlyén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kósa Lajos választmányi alelnök is beszélt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kinevezték az államtitkárokat | ZETApress

Szóljon hozzá!