ZETApress

hírportál

Hidegben is melegen

A régi, azaz régebbi időkben, a múlt század első felében számos helyen még használták azokat az öntött vaskályhákat, melyek a vasas szakma speciális, de megjelenésében, formájában is csúcstechnikát jelentő megjelenését biztosította.

Hidegben valóban jó meleget adtak, lobogó, meleg-színű lángjuk meghitt hangulatot árasztott. Ezekről a sorozatban gyártott különleges vaskályhákból mutattak ízelítőt a januári konferencián, melyet Budakalászon a korszerű fűtésről, a családi otthonokban alkalmazható megoldásokról tartottak építészeknek. A meghívó az IPOSZ-tól érkezett, s bemutatta az iparosok elkötelezettségét.

Milyen magyarországi kályhákat mutattak a nagytermet kitöltő hallgatóságnak? Bolyai kályhát, teremkályhát, börtönkályhát, töltőkályhát, köpenykályhát, vasalókályhát, fürdő- és üstkályhát láthattak a művelődési ház vendégei, sajnos csak vetített képeken. Ezeken a szép és igényes vasművesség, az öntők szakmai tudása tükröződött, az anyag, a vas sajátságos szerkezete érződött.

Ami az egykori erdélyi, felvidéki, budapesti és határvidéki műhelyek remekei és a mai igények, követelmények között azonos, az a biztonságos működés, a hatékonyság, a szakemberek nélkülözhetetlen volta az energiafelhasználás, a komfortérzet terén. És még valami: akkor és most is gondoltak a fa, a szén, a faapríték használatára, vagyis a többféle, a legjobban megfelelő fűtőanyagra.

A ma tervezőit is ez foglalkoztatja, hiszen a pellet, a fabrikett, a granulátum ? mint környezetbarát anyag ? sokat szerepelt a szakembereknek szóló előadáson. Üzenetük mindenkinek szólt: szépet, igényeset, felhasználónak megtérülőt és főleg biztonságos működésűt szakemberekkel terveztessünk, építtessünk, ellenőriztessünk ? tudtuk meg Lindenberger Tamástól.

Új elnök a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál

Bajnai Gordon miniszterelnök február 1-jei hatállyal Rozgonyi Krisztinát nevezi ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa elnökévé. A január 31-ével távozó Pataki Dániel helyét átvevő szakember kinevezése az NHH szakmai munkájának folyamatosságát biztosítja, Rozgonyi Krisztina ugyanis 2004-től tagja, 2006. ősztől pedig alelnöke az NHH Tanácsának.

Az új elnököt a kormányfő nem 5 évre, hanem a ma távozó elnök megbízatási idejének végéig terjedő időre nevezi ki, így megbízatása 2013. december 31-ig szól ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda. Akárhogy is számoljuk, 2013. szilveszterig hátra van még majdnem négy esztendő.

Szóljon hozzá!