ZETApress

hírportál

Sikeres évet zárt az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság (MFB) 2006. évi nem konszolidált, nem auditált mérlegéről és eredmény-kimutatásáról közzétett gyorsjelentés szerint a bank tavalyi 11 milliárd-százezer forint adózás előtti eredménye meghaladta a tervezettet, a mérleg szerinti eredménye 7,4 milliárd forintot ért el. A mérleg-főösszege dinamikusan, 33 százalékkal emelkedett, az év végére meghaladta az egymilliárd 317 ezer forintot. Az elmúlt év során közel ötven százalékkal nőtt az MFB hitel állománya, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Az MFB kimutatott adózás előtti eredménye 2005-ben 25 milliárd forint volt (ez a 2004. évi több mint kétszerese), ez azonban lényegében egyszeri ügylet eredménynövelő hatására vezethető vissza. Erre a bank vezetői a 2005-ös várható eredmények ismertetésénél külön felhívták a figyelmet az év végi sajtótájékoztató során. A kiugróan magas eredmény hátterében az állt, hogy az ÁPV Rt. ? Kormányhatározat alapján ? az egyik tulajdonában lévő társaság ? korábban a Bank által minősített és letartalékolt ? hiteltartozását kifizette. Ennek következtében az MFB-nél az eredményben visszaírt értékvesztésből 13,5 milliárd egyszeri eredmény keletkezett, amit később az állam elvont. Erről a Bank a BÉT honlapján február 14-én a Gyorsjelentéshez kapcsolódó kiegészítő háttér információt tett közzé. Az MFB 2006-os üzleti terve egyébként már nem számolt rendkívüli eredménnyel, ezért a szokásos üzletmenetre alapozva 10,1 milliárdos adózás előtti eredménnyel kalkulált.

A Bank mérleg szerinti eredménye a 2005. évi 6,1 milliárdról 2006-ban 7,4 milliárd forintra emelkedett, amely közel 22 %-kal haladja meg az előző évit. A banküzemi költségek mindössze 1,2%-kal, az inflációtól elmaradó mértékben nőttek az előző évhez képest. A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság közvetlenül és a kereskedelmi bankokon keresztül aktívan hitelezett az év során, a teljes hitelállománya 900 milliárd Ft fölé emelkedett. A Sikeres Magyarországért Hitelprogramok keretében a Bank közel 100 milliárd Ft értékben hagyott jóvá kérelmeket, fejeződik be a közlemény.

Szóljon hozzá!