ZETApress

hírportál

Cáfol a KHEM

A szakminisztérium cáfolja a Magyar Hírlap mai cikkében foglaltakat. A vasúttársaság intézkedései a mellékvonalak megőrzését szolgálják ? vallja a KHEM Kommunikációs Osztálya a Magyar Hírlap mai Nem szünetelnek, tönkremennek a vonalak című írásáról.

Az újság birtokába került intézkedési terv a lap állításaival szemben nem a személyszállításból a decemberi menetrendváltással kimaradt vonalak felszámolására utasít, hanem éppen ellenkezőleg. Azokat a feladatokat összesíti, amelyeket a vasúttársaság szakterületei a vasúti árufuvarozás biztosítása érdekében végeznek majd el az érintett viszonylatokon. A szakmai szempontok alapján meghatározott intézkedések az állagmegóvást és vagyonvédelmet szolgálják. A most kezdeményezett lépések tartalmukban megegyeznek a hosszabb távú forgalomszüneteltetéseknél alkalmazott mindenkori gyakorlattal.

A személyszállítás szüneteltetésével a mellékvonalakon számos berendezés feleslegessé válik ebben a menetrendi évben. Az árufuvarozáshoz szükségtelen vagyontárgyakkal akkor bánik felelősen, jó gazdaként a vasúttársaság, ha azokat az esetleges károktól akár leszerelésükkel is megvédi.

Feladat nélkül maradt a viszonylatokon alkalmazott munkaerő jelentős része is. A teherszállítási igények egyszerűbb biztonsági követelményekkel, kisebb létszámú személyzettel kiszolgálhatók. A dokumentum szerint ezért egyeztetni kell a munkavállalókkal és érdekképviseletekkel a további foglalkoztatás lehetőségeiről.

A levél utasít arra is, hogy a pályalétesítményi szakterület a szakaszok karbantartásáról (pl. útátjárók, vízelvezetők megóvása, gyomirtás) gondoskodjék, szabályszerű pályafelügyeletet lásson el. Azokat a vonalakat, amelyeken nincs igény teherszállításra, kéthetes gyakorisággal be kell járni, állapotukat folyamatosan ellenőrizni kell.

A szöveg az eddigieken felül előírja az ismételt forgalomba helyezéskor alkalmazandó eljárást is. Egyértelmű tehát, hogy a vasútvonalak állagmegóvását és vagyonvédelmét célzó intézkedéssorozat csak rosszindulattal, a dokumentum egyetlen intézkedésének az eredeti szándékot eltorzító kiemelésével értelmezhető a vasúti pálya felszámolására tett kísérletként. A vasúttársaság eljárása éppen a megőrzést, a rongálások és egyéb károk mérséklését, az újraindulás lehetőségének fenntartását szolgálja.

A közlekedési minisztérium a további félreértések elkerülése, a szándékos félremagyarázások megelőzése érdekében a hivatkozott levelet honlapján teljes egészében közzéteszi ? fejeződik be Arzt Gergely sajtóreferens levele.

Szóljon hozzá!