ZETApress

hírportál

Tartós növekedés az építőiparban

Idén májusban éves alapon 15,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés. Az ágazatban megmutatkozó bővüléshez főként a kormánynak az elmúlt években meghozott, lakáspiacot támogató intézkedései járultak hozzá.

Az Otthonteremtési Programnak és a kedvezményes lakásáfának köszönhetően 2018-ban további növekedésre lehet számítani, az idei év első öt hónapjában már 16,9 százalékkal erősödött az építőipar Magyarországon ? tudatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztály.

Az ágazat e havi növekedését mindkét építményfőcsoport termelése támogatta, az épületek építése 8,8 százalékkal, az egyéb építményeké pedig 23,7 százalékkal bővült. 2018 első negyedévében közel 3400 darab lakást vettek használatba, ami 65 százalékkal múlta felül az előző évi szintet. Ezt a növekedést jelentős mértékben támogatta a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), melynek köszönhetően az idei év első három hónapjában 72 ezer család 205 milliárd forint összértékű kérelmét fogadták be a pénzintézetek.

A magyar építőipar teljesítménye nemzetközi összehasonlításban is kimagaslónak tekinthető, hiszen 2010 átlagához képest 27,7 százalékkal nőtt a hazai ágazat termelése, ezzel Magyarország az élre tört a régióban. A jövőre nézve biztató, hogy május végén a szerződések száma 67,4 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. A jelentős többletigény a megrendelők ágazatba vetett bizalmát tükrözi, és hozzájárul ahhoz is, hogy az építőipar a gazdasági növekedés egyik húzóágazatává válhasson.

Szóljon hozzá!