ZETApress

hírportál

Eredményt hirdettek a pályázatról

Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter aláírta a tőzsdei bevezetésre készülő vállalkozások támogatására kiírt 2006. évi pályázat nyerteseiről szóló döntést. A pályázatot benyújtó három cég (GENEX Zrt., RFV Zrt., Orco Property Group S. A.) a Pályázati Bíráló Bizottság javaslata alapján összesen 76 millió 120 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kap. A támogatás feltétele, hogy a pályázó által kibocsátott részvények június 1-jéig bevezetésre kerüljenek a Budapesti Értéktőzsdére, és a társaságok vállalják, hogy a bevezetést követően legalább két évig a tőzsdén maradnak.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a Budapesti Értéktőzsde Zrt. közreműködésével a társaságok tőzsdei megjelenését segítő, 2005-ben elindított program folytatásaként, olyan gazdasági társaságok részére hirdetett pályázatot, melyek részvényeik BÉT-re való bevezetését tervezik.

A pályázaton elnyerhető támogatás célja a tőkepiacon keresztül történő forrásbevonás ösztönzése, mely egyrészt nagyobb rugalmasságot, transzparens cégértékelést, részvényeik tekintetében likviditást biztosít a cégeknek (tulajdonosaiknak), másrészt bővíti a tőzsdei befektetési lehetőségeket, így az egész tőkepiacra pozitív hatást gyakorol.

A támogatásra azok a gazdasági társaságok pályázhattak, melyek az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában székhellyel rendelkeznek és a pályázat benyújtását megelőzően csatlakoztak a BÉT által létrehozott Tőzsdeképes Cégek Klubjához.

A pályázat meghirdetésekor a tőzsdei bevezetésre készülő vállalkozások támogatására százmillió forint állt rendelkezésre. A támogatás visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatást jelent, melynek mértéke pályázónként a bevezetés igazolt költségeinek fele, de maximum százezer eurónak megfelelő forint.

A NYERTES PÁLYÁZÓK

GENEX Zrt. 25 millió 598 ezer forinttámogatás. A dinamikusan növekvő csoport évek óta piacvezető szerepet tölt be a légkondicionáló berendezések forgalmazásával, szervízelésével foglalkozó hazai cégek között és számos komoly építőipari beruházásban is részt vett.

RFV Regionális Fejlesztési, Beruházó, Termelő és Szolgáltató Zrt. 24 millió 924 ezer forinttámogatás. A társaság az energetikai szolgáltatások terén tevékenykedik. Ezen belül a közvilágítás éjszakai fényáram-szabályozásában, a beltéri világításkorszerűsítésekben, a vásárolt villamosenergia költségének csökkentésében, valamint fűtéskorszerűsítés, használati melegvíz, technológiai gőz- és hőszolgáltatás területén vívott ki komoly pozíciókat.

Orco Property Group S. A. 25 millió 598 ezer forinttámogatás. A vezető befektető, fejlesztő és vagyonkezelő társaság 1991 óta végez aktív tevékenységet a közép-kelet-európai ingatlanpiacon és a szállodaiparban. Szakterületei: ingatlanfejlesztés, befektetés, vagyonkezelés, ingatlankezelés és szállodaüzemeltetés, alapkezelés.

Szóljon hozzá!