ZETApress

hírportál

Fogyasztóvédők támogatása

FOMEEgymásra épülő sikeres pályázatok a fogyasztók tájékoztatásáért. A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) immár harmadik éve valósította meg a fogyasztók online tájékozódását segítő pályázati programját az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a jogelőd Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatának keretében.

A fogyasztói attitűdök átalakulása, az információs társadalom kiszélesedése nélkülözhetetlenné tette a fogyasztóvédelmi tevékenységek újragondolását, egyszersmind a hiteles és megbízható fogyasztóvédelmi tájékoztatást az online felületeken. Egyre többen használják a közösségi médiát a vásárlásaikkal kapcsolatos tájékozódásra, és a felmerülő problémák megoldására. Ma már nem csak a fiatalok, vagy tehetősebbek, hanem az idősebb, kiszolgáltatottabb fogyasztói rétegek is előszeretettel vásárolnak az interneten. De nem csak a vásárlási, a tájékozódási és problémamegoldási stratégiákat is alaposan átformálta a közösségi média.

A fogyasztók számára ezért létfontosságú, hogy jogaikról, igényérvényesítési lehetőségeikről és a tudatos fogyasztói döntésekhez szükséges információkról gyorsan, megbízható forrásból tájékozódhassanak. A FOME ezért azt a célt tűzte ki, hogy az új kihívásokra reagálva aktív tájékoztató tevékenységet végez a közösségi médiában, hiteles és a fogyasztók széles tömegeit elérni képes szervezetként. Ehhez szükség volt a fogyasztóvédelemért felelős minisztérium helyzetfelismerésére is, hiszen a pályázati prioritások kijelölése lehetővé tette az Egyesület számára a fenti célok megvalósítását.

A harmadik éve tudatosan egymásra épülő pályázati programok során a Minisztérium és a FOME együttműködésének köszönhetően több százezer emberhez jutottak el ismeretterjesztő írásaink, termékekről és szolgáltatásokról készített tesztjeink, aktuális problémákkal vagy épp veszélyekkel kapcsolatos felhívásaink. Facebook-oldalunk ma már az egyik leglátogatottabb fogyasztóvédelmi témájú hazai oldal, ahol fogyasztók és vállalkozások egyaránt feltehetik kérdéseiket, vagy jelezhetik észrevételeiket.

Az elmúlt időszakban különösen népszerűek voltak használt-autó vásárlással kapcsolatos cikkeink, rengetegen kedvelték az eldobható borotvákról, vagy épp a nyári táborok tájékoztatási gyakorlatáról készült tesztünket is. A Fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek 2018. évi támogatása (FV-I-18) tárgyában kiírt pályázat keretében a 2018-as évben is lehetőségünk nyílik e munkánk folytatására, amelynek köszönhetően a korábbi években elért eredményekre építve, azokat felhasználva végezhetjük tovább fogyasztóvédelmi munkánkat ? fejeződik be dr. Morvai Gábor FOME-ügyvivő tájékoztatója.

Szóljon hozzá!