ZETApress

hírportál

Elfogadhatatlan követelések

A GKM nem a lakossággal kívánja megfizettetni a villamos ipari dolgozók kiváltságait! A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a jelenlegi formájában meg kívánja szüntetni a villamosenergia-ipari dolgozóknak járó kedvezményes alkalmazotti tarifát. Az úgynevezett ?C? tarifa a lakossági áramár mintegy harmada, amelyet a többi lakossági fogyasztó finanszíroz. A tárca az energiapiaci liberalizációig kívánja megtartani a kedvezményes tarifát. A GKM a továbbiakban kizárólag olyan megoldást támogat, amelyet nem a többi fogyasztó, hanem az érintett vállalatok finanszíroznak, adta hírül a tárca sajtóosztálya.

Jelenleg évente mintegy tízmilliárd, azaz naponta 26 millió forintjába kerül a nem kivételezett lakossági fogyasztói körbe tartozóknak az alkalmazotti tarifa fenntartása. A kedvezményes áramfogyasztás költségeinek kétharmada a többi ? négymillió főt is jóval meghaladó ? fogyasztót sújtja. A lakosságnak az áram kilowattóránként átlagosan 36,85 forintjába kerül.

Ezzel szemben a 65 ezer alkalmazottat érintő kedvezményes tarifa a lakossági áramár mindössze egyharmada (13,80 forint/kWh). Az alkalmazotti tarifára jogosultak ? amennyiben teljes mértékben igénybe veszik a kedvezményt ?, évente mintegy 476 ezer forint adómentes juttatásban részesülhetnek. 2006-os adatok alapján a villamosenergia-termelés és -elosztás ágazatban dolgozók bruttó átlagbére (278.543 forint/hó) mintegy 70 százalékkal magasabb a nemzetgazdasági átlagnál (163.269 forint/hó).

A sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 4. § (2) bekezdése szerint az áram, a gáz és egyéb energiaszolgáltatást ellátó szerveknél csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja.

Szóljon hozzá!