ZETApress

hírportál

Munkaügyi együttműködés

Fónagy János államtitkárÚj testülettel bővül a nemzeti szintű munkaügyi kapcsolatok rendszere. A köztulajdonban működő közszolgáltatásokat közvetlenül érintő gazdasági tárgyú döntések előkészítésében közreműködő háromoldalú konzultatív, véleményező és javaslattevő fórumot alapított 16 szervezet: szakmai szövetségek, érdek-képviseletek, minisztériumok.

A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumát (KVKF) létrehozó együttműködési megállapodást ma délelőtt Budán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fő utcai épületében írták alá. A KVKF szervezeti keretet biztosít a köztulajdonban működő, közszolgáltatást végző vállalatok országos és ágazati munkaadói és munkavállalói szereplőinek, valamint a kormánynak, hogy rendszeres egyeztetéseket folytassanak a munkabéke megőrzése érdekében. Létrehozásának elvi alapja a közszolgáltatások minőségi fenntartása, a köztulajdon védelme. A partnerek közös tevékenysége hozzájárulhat a nemzetgazdaság versenyképességének erősödéséhez.

A KVKF célja a köztulajdonban működő közszolgáltatások munkavállalói, munkáltatói érdekképviseleteinek és a kormány szándékainak egyeztetése, megállapodások előkészítése, információk cseréje és szabályozási javaslatok megtárgyalása. A fórum az aláírással elfogadott ügyrendje értelmében évente legalább két testületi ülésen tart konzultációt, véleményt nyilvánít és ajánlásokat fogadhat el egyebek mellett a tagjait érintő foglalkoztatáspolitikai, munkaerő-piaci és a jövedelmek alakulásával összefüggő szabályozási koncepciókról, a munkajogi, szakképzési, munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési jogszabályok tervezeteiről, a munkaügyi kapcsolatok rendszeréről. Tevékenysége a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma és a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács feladat- és hatáskörét nem érinti.

Az együttműködési megállapodást a munkavállalói oldal képviseletében az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezetei Szövetsége, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, a Közúti Közlekedési Szakszervezet, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Postás Szakszervezet, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége, a Vasutasok Szakszervezete, a VDSZSZ Szolidaritás, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége; a munkaadói oldalról a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége; kormányzati részről pedig az NGM és az NFM vezetői, delegáltjai írták alá.

? A fórum életre hívása az elmúlt másfél-két évben már bevált gyakorlatot ültet át formális keretek közé. A felek között az elmúlt időszakban kialakult sikeres együttműködés így szervezetten, de a túlszabályozottságtól mentesen folytatható az állami vállalatoknál dolgozó munkavállalók és a közszolgáltatások igénybe vevői érdekében ? mondta el Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára a sajtó-nyilvános rendezvényen.

Szóljon hozzá!