ZETApress

hírportál

Autonóm járműfejlesztők

Autonóm gépjárműAz ipar igényeinek kielégítésére, a dinamikusan fejlődő technológiai trendekhez igazodva két angol nyelvű mesterképzés indul szeptemberben az önvezető járművekhez kapcsolódóan ? jelentette be Palkovics László, az ELTE oktatásért felelős államtitkár délben Budán a BME Stoczek utcai J-csarnokában.

Elmondta, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara autonóm jármű-irányítási mérnök mesterszakot, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Informatikai Kara autonóm rendszerek informatikus mesterszakot indít. Az informatikus szakember hiány enyhítésére a BME üzemmérnök informatikus végzettséget adó hároméves alapszakot hirdet az ugyancsak szeptemberben induló képzésen.

Palkovics László szólt arról is, hogy Magyarországnak fontos a vezető nélküli járművek területe. Példaként említette, hogy Zalaegerszegen olyan tesztpálya épül, ahol az autonóm járműveket is ki lehet próbálni. A kormány számára kiemelt terület az autóipar, és fontos az, hogy a magyar gazdaság ne csak a gyártásban, szerelésben legyen jelen, hanem a kutatás-fejlesztésben és az itt született eredmények hasznosításában is.

Józsa János, a BME rektora elmondta, becslések szerint húszezer informatikus hiányzik Magyarországon, ez csak a képzések felgyorsításával pótolható, a szeptemberben induló üzemmérnök informatikus képzésben a három évre rövidített tananyagot, ugyanaz a kiváló oktatói gárda adja le, mint az egyetem többi képzését. Az autonóm jármű-irányítási mesterszakról szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatás-fejlesztés még javában tart az önvezető járművek területén, amihez már most be tudott kapcsolódni az oktatás, és így az ipari igényekre rugalmasan reagálhat az egyetem.

Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja elmondta, hogy az autonómrendszer-informatikus mesterszakra jelentős érdeklődés mutatkozik, képzésük illeszkedik az egyetem nemzetközi együttműködésébe. Kérdésemre hozzátette, hogy az államilag és az Európai Unió által támogatott ösztöndíjas képzések mellett a külföldi jelentkezők a hatezer euró/éves önköltséges képzést is választhatják.

Frank Péter, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója elmondta, hogy jócskán kiveszik részüket a két egyetem duális képzéséből. Az önvezető járműveket dr. Szalay Zsolt, a BME Gépjármű-technológia Tanszék vezetője mutatta be. Elterjedésükre főleg a közúti áruszállításban lehet számítani, de minimum 15 év kell addig, míg az új technika kiszorítja a kamionokból a gépjármű-vezetőket ? mondta el kérdésemre.

Szóljon hozzá!