ZETApress

hírportál

Add már uram az esőt!

Mintegy 150-200 milliméter csapadék hiányzik a földeken az aszályos és különösen egyhe tél miatt, mondta az agrárminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Ez a nyári gabonatermést nem befolyásolja különösebben, de az őszinél már komoly gondok lehetnek. Legalább háromszor kéne leesni nyárig 250 milliméternyi csapadéknak ahhoz, hogy a talajnak a nedvességtartalma megfelelő legyen.

Májusi eső aranyat ér, tartja a népi bölcselet, de az is baj lenne, ha a most kimaradó csapaték egyszerre zúdulna ránk. A téli hideg és a vastag hóréteg nem csak a talajbeli vízréteget tartja egyensúlyban, de a kórokozók elpusztulásához is vezet. Most ennek hiányában a kórokozók megmaradnak, s újabbak is kifejlődhetnek, így lényegesen több vegyszerre lesz szükség. Ez nem csak az egészségre ártalmas, de költségesebbé is teszi a termelést.

Az új termés tárolásához is kellő kapacitással rendelkezünk. Búzából nagyon kevés az eladatlan készletünk, s kukoricából is jól állunk. Idén egyikből sincs intervenciós készletünk. Az öntözés fejlesztésére anyagi támogatást kapnak a gazdák, de a birtokrendezési támogatásról tavaszig mindenképp öt párti szakmai egyeztetésre lesz szükség. A bérbe vett földeken egyelőre sem beruházni, sem fejleszteni nem lehet, ezért sürgős változás kell! A Parlamentnek mielőbb törvényt kell ehhez módosítania.

Fejlesztés a környezetvédelemre

Az Európai Uniótól igényelhető fejlesztési támogatásokról napokon belül küldjük ki Brüsszelbe a javaslatokat. Február végéig az előttünk álló négy évre szóló irányelvek is elkészülnek, s áprilistól már pályázni is lehet. Négy fejlesztési tengely mentén gondolkodik az agrártárca. Ilyen például a növénytermesztés, a kertészet és az állattenyésztés gépesítése. A pénzt itt már a számla bemutatásakor lehet igényelni. Jó lenne, ha előre fizetnének Brüsszelben, de ezt nem sikerült kiverekednünk.

A támogatásra az uniótól 25-35 százalékot lehet majd igényelni, s egyszerre több jogcímen is lehet támogatásokat igénybe venni. A birtokátadás esetén a nyugdíjba vonuló gazda is, meg a helyébe lépő is kaphat támogatást, s ha az utóbbi ráadásul fiatal is, ezért többlettámogatáshoz is juthat. Az elv ilyenkor is az, hogy fiatalodjon az agrárágazat.

Igényelhető támogatás a kazáncserére is. Ha egy kertészet az olaj-, vagy a gázfűtésről akar átállni vegyes tüzelésre, szintén eredménnyel pályázhat. Új energiaültetvényre, a fás szárú növények telepítésére vállalkozók ugyancsak sikerrel fordulhatnak az uniós pénztárakhoz.

A híg- és szerves-trágya elhelyezését jövő év végéig kell módosítani. A melliorativ talajjavításra, az állattartás környezetvédelmére, a szerves trágya korszerű elhelyezésére ugyancsak kérhető pénz. A pályázatokat az FVM honlapján lehet figyelemmel kísérni. Mielőbb lépni kell, mert félő, hogy 2013-tól a termékekhez kötődő fejlesztések támogatása jelentősen visszaesik.

Szóljon hozzá!