ZETApress

hírportál

Cél a nemzetközi oktatási elit

A Milton Friedman Egyetem stratégiai megállapodást kötött a legjelentősebb innovációs központok egyikével, a Bar Ilan Egyetemmel ? tudatta Bali Mónika. A korábban Zsigmond Király Egyetem néven ismert intézmény 2017. december 14-én jelentette be Milton Friedman Nobel-díjas közgazdász nevének felvételét.

Az egyetem új fenntartója, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője, Köves Slomó és a Milton Friedman Egyetem elnöke, Pártos Ferenc tegnap délután együttműködési megállapodást írtak alá Izraelben a Bar Ilan Egyetem vezetőivel. Az eseményen részt vett Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár, aki meglátogatta az izraeli egyetem kutatóközpontját is. S mit érdemes tudni a Bar Ilan Egyetemről? ? 1955-ben alapították, Izrael második legnagyobb egyeteme: 26.800 diákja és 1350 munkatársa van. A világ ötven legjobb egyetemének egyike. Az innovációban élenjáró. Kiemelkedő kutatási területekkel rendelkezik.

? A Bar Ilan Egyetemmel történő megállapodásban a a nemzetközi kapcsolati hálózatunk, a modern innovációs alapú progresszió és a hagyományos, tudásbázisú szemlélet egyesülése érvényesül ? értékelte az egyezmény jelentőségét Köves Slomó. ? Világhírű partnerünkkel stratégiai együttműködést indítunk. Nemcsak az egyetemünk neve változik meg: a tudás/technológia/üzleti-transzfer révén eddig a felsőoktatásban be nem töltött szerepet definiálunk a Milton Friedman Egyetemnek ? húzta alá Pártos Ferenc.

Palkovics László államtitkár a kormányzat teljes támogatásáról biztosította a Milton Friedman Egyetem és a Bar Ilan Egyetem mintaértékű kooperációját. Mint mondta: Magyarországnak ki kell használnia az egyetemei nemzetközi kapcsolatrendszerében rejlő lehetőségeket! Az egyezmény célja olyan hosszú távú együttműködés kialakítása a két egyetem között, amely a hazai felsőoktatást a Milton Friedman Egyetem transzfer kapacitásainak segítségével újabb nemzetközi hálózatokba csatornázza be.

Ennek a törekvésnek a támogatásában a két intézmény az alábbi területeken működik együtt ezentúl: Közös innovációs transzfer-központ létrehozása. Hallgatói mobilitási program. Hallgatói mobilitási program indítása, ahol mesterszintű és Ph.D szintű diákokat cserélnek. Posztdoktori mobilitási program. Lehetőségek posztdoktor kollégák számára a tanításban és kutatásban való részvételre. Dolgozói mobilitási program. Lehetőség az oktatásban és kutatási munkában való részvételre a másik intézményben. Tudományos együttműködés. A kutatások és a tudományos eredmények információnak megosztása. Közös konferenciák és workshopok. Workshopok és konferenciák közös megrendezése.

Szóljon hozzá!