ZETApress

hírportál

Túlélhető a válság

Átadták a 120 ezredik Széchenyi Kártyát. A Széchenyi Kártya hitelkonstrukciót hét éves története során országszerte több mint 150 ezren, Nógrád megyében 4200-an igényeltek.

Az érdeklődés az év második felében is erős; most, a 120 ezredik kártya átadásával a kihelyezett tőke a 700 milliárd forintos értékhez közelít. Kártyát igényelni most már on-line is lehet.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) megyei vezetői, továbbá a Széchenyi Kártya hitelkonstrukció koordinálását végző KA-VOSZ Zrt. fejlesztési igazgatója, a bankok képviselőivel együtt, ünnepélyes keretek között öt Nógrád megyei vállalkozónak szimbolikusan átadta a 120 ezredik Széchenyi kártyát.

A Salgótarjánban rendezett Széchenyi Kártya átadó ünnepségen a VOSZ és az Iparkamara vezetőin, munkatársain kívül meghívást kaptak már Széchenyi Kártyával rendelkező vállalkozók, a konstrukcióban résztvevő bankok és takarékszövetkezetek, valamint a sajtó képviselői is. A Nógrád Megyei Önkormányzatot Varga Béla, a megyei közgyűlés alelnöke, a Polgármesteri Hivatalt pedig Székyné Dr. Sztrémi Melinda, polgármester asszony képviselte a rendezvényen.

Az elmúlt évben még nehezebb helyzetbe kerültek a kis- és középvállalkozások, ennek köszönhetően még inkább felértékelődött a Széchenyi Kártya. Gazsi Ferenc, a Nógrád Megyei VOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a hitelkonstrukció hét éves töretlen fejlődése a hazai gazdasági élet sikertörténete, a kereskedelmi bankok termékei között nem található ehhez hasonló feltételekkel felvehető vállalkozás-finanszírozási hitel.

Mint elmondta, Nógrád megyében eddig több mint 3300 vállalkozó jutott a kártyához, a regisztrált ügyfelek száma pedig meghaladja a 4200-at. A megyében a kihelyezett hitelállomány közel 15 milliárd forint, ami az országosnak 2 százaléka.

Dr Tordai Péter, a megyei kamara első embere kiemelte, hogy az állami kezességvállalás nélkülözhetetlen a kártya megfelelő működtetéséhez. Reményét fejezte ki, hogy kormány színezettől függetlenül az állami kezességvállalás fennmarad a későbbiekben is.

Varga Béla, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Széchenyi Kártya nélkül valószínűleg a megyében a 20 százalékot is meghaladná a munkanélküliség. Megemlítette, hogy egy egykori állami vezető a gazdasági problémák felvetésekor úgy reagált, hogy el lehet innen menni (Magyarországról), ő viszont úgy tartja, a megyéből senki se menjen még csak a régióval határos Szlovákiába se szerencsét próbálni, hanem itthon találja meg számításait, talán éppen a kártya segítségével.

Székyné Dr. Sztrémi Melinda polgármester arról szólt, hogy a város is igyekszik a mikro- kis és középvállalkozások működését elősegíteni, úgynevezett városi gazdaságsegítő csomaggal. Hálás, hogy ez a kártya létezik, hiszen a vállalkozók a város segítségnyújtását igénybe véve és a kártya adta lehetőségekkel élve, túlélhetik ezt a nehéz gazdasági időszakot.

Szép Zoltán, a Széchenyi kártya konstrukciót működtető KA-VOSZ Zrt. fejlesztési igazgatója arról beszélt, hogyan igyekeznek az aktuális pénzügyi-gazdasági helyzethez igazítani a kártyaigénylés követelményrendszerét. Ma már elektronikusan is kérhető a kis- és középvállalkozásoknak hitelt nyújtó Széchenyi Kártya az internetes oldalon. Hangsúlyozta, hogy a kártya nagy segítséget nyújt a vállalkozóknak három területen is, úgymint a napi likviditás megőrzése, a fejlesztés fenntartása és a tőkehiány pótlás területén.

Egyébként az állami szerepvállalást nem tekinthetjük pusztán egy adománynak, hiszen a 700 milliárd forint kihelyezett hitelre kivetítve ez a szerepvállalás az államnak 450-500 milliárd forintjába került. Ugyanakkor csak a megyében 15 milliárd forint után négymilliárdos ÁFA tétel került vissza a költségvetésbe. A hitelkonstrukció felhasználása során segítettünk a vállalkozóknak elsajátítani hitelfelvételi számításaik elvégzését és abban, hogy a kapott hitelt eredményesen használják fel ? mondta a fejlesztési igazgató.

Széchenyi Kártyát vett át a Sajóvölgye Takarékszövetkezettől Juhászné Bártfai Ildikó, a Trifol Kft. ügyvezető igazgatója; az MKB Bank Zrt-től Farkas János, az Aramis-Nógrád Kft. ügyvezető igazgatója; a Magyarországi Volksbank Zrt-től Kotroczó Csaba egyéni vállalkozó; az OTP Bank Nyrt-től Kovács Zsolt, a Royal Match Hungária Kft. ügyvezető igazgatója és az Erste Bank Hungary Nyrt-től Ivony Csaba, a Maxi-Szer Kft. ügyvezető igazgatója.

Szóljon hozzá!