ZETApress

hírportál

Tűzvédelemre kőzetgyapotot!

Növeli az épülettüzek kockázatát a kőzetgyapot hiány. A magyar Knauf Insulation hazai innovációja orvosolhatja az európai kapacitáshiányt ? tudatta Kanyuk László, Knauf Insulation Kft. és Tölgyi Krisztina, Premier Kommunikációs Iroda.

Az európai kőzetgyapot gyárak kapacitáshiánya növeli a lakó- és ipari területeket érintő tüzek kockázatát. Az építőipar fellendülésével a szigetelőanyag-gyártók jellemzően csak 3-4 hónapos átfutással tudják a nem éghető, A1-es besorolású kőzetgyapot hőszigetelést leszállítani.

Az építési folyamatokat késve tervező tulajdonosok és kivitelezők emiatt egyre gyakrabban éghető polisztirollal szigetelik új társas-házaikat és ipari ingatlanjaikat, olyan esetekben is, amikor az előírások ezt nem engednék. Ezzel csökken az épületek tűzbiztonsága. Ezt a problémát az előrendelések mellett a Knauf Insulation magyar szakembereinek innovációja segíthet orvosolni, amely üveggyapottal kombinálja a kőzetgyapotot.

Egyre gyorsabban és egyre több épülettűz keletkezik

Az épületek tűzbiztonsága a kivitelezés és a lakberendezés során használt műanyagok fokozatos térnyerése miatt folyamatosan csökken. Amíg az ?50-es években 15 perc is eltelt addig, amíg a teljes lakás és maga az épület lángra kapott, addig napjainkban ez az idő már kevesebb, mint 3 perc. Ez drámaian lerövidíti az esélyt az érdemi beavatkozásra és az oltásra!

A tűzoltók évente 2,5 millió tűzesetet regisztrálnak Európában. Ennek kétszeresére, mintegy ötmillió főre tehető azok száma, akik a tűzben égési sérülést szenvednek, 25 ezerre pedig a halálos áldozatok száma, akik közül minden harmadik gyermek. Magyarországon évente közel 32 ezer tűzesethez hívják a tűzoltókat, amelyek negyede, mintegy 7400-7500 eset lakástűz. Ez azt jelenti, hogy a tűzoltók naponta átlagosan 20 alkalommal vonulnak ki lakástüzet oltani.

? Épületeink tűzzel szembeni ellenálló-képessége különösen a sok ember lakóhelyéül szolgáló magas épületek, a társasházak, illetve a sokak által használt ipari ingatlanok, például a bevásárlóközpontok, valamint irodaépületek esetében bír kiemelt fontossággal ? mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. ? Miközben a magyar építőipar teljesítménye dinamikusan bővül ? a tavalyi év első háromnegyed évében 52%-kal több társas-házi lakás épült, a jelenleg fejlesztés alatt álló ipari ingatlanok alapterülete pedig 2,5-szer nagyobb, mint egy évvel korábban ? kiemelten fontos az a szempont is, hogy ezek az épületek ne csak kényelmesek és esztétikusak, de biztonságosak is legyenek ? tette hozzá a szakember.

Nem mindegy, mivel szigeteljük a társas-házakat

A polisztirol napjaink talán legelterjedtebb homlokzati szigetelőanyaga, egyszerű alkalmazhatósága és viszonylag kedvező ára miatt közkedvelt. Ez a szigetelőanyag kőolaj-származékokból készül, már aránylag alacsony hőmérsékleten, 360 Celsius fokon is lángra kap és égni kezd ? ezért E-tűzvédelmi osztályba sorolt termék ? égés közben pedig füstöt és mérgező gázokat fejleszt. A nem megfelelően, tűzterjedés elleni gátak nélkül kivitelezett polisztirol alapú homlokzati szigetelésrendszeren a tűz felfelé könnyen az egyik lakásról a másikra terjed, veszélyeztetve ezzel nemcsak a ház szerkezetét, de a benne élők életét és vagyontárgyainak biztonságát is.

A polisztirollal szemben az ún. szálas szigetelőanyagok ? a kőzetgyapot szigetelések ? nem éghetőek, az ilyen szigetelőanyagok olvadáspontja ugyanis 1200 Celsius fok körül van. A kőzetgyapot szigetelések hő hatására sem fejlesztenek füstöt és gázokat és nem alakul ki égve csepegés sem, ami a homlokzatok alsóbb részeinek szigetelését gyújthatja lángra. Fokozott tűzzel szembeni ellenálló képességük mellett a kőzetgyapot páraáteresztő és jobb akusztikai tulajdonságokkal is rendelkezik, mint a polisztirol.

Európai kőzetgyapot kapacitáshiány várható

? Az építőipari fellendülés okán az A1-es besorolású, nem éghető hőszigetelő anyagok gyártása terén már most kapacitáshiány jelei mutatkoznak ? mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. ? Annak az ingatlantulajdonosnak, építtetőnek vagy fejlesztőnek, aki nem éghető szigetelőanyaggal kívánja szigetelni lakó- vagy ipari ingatlanát, javasolt előre terveznie, az élet- és vagyonvédelem szempontjából is biztonságosabb kőzetgyapot szigetelést 3-4 hónappal a szigetelési fázis megkezdése előtt megrendelnie ? teszi hozzá a szakember.

A magyar innováció orvosolhatja az európai kőzetgyapot gyártási kapacitáshiányt

A Knauf Insulation magyar szakemberei egy Európa szerte alkalmazható innovációval igyekeznek választ adni a kőzetgyapot hőszigetelő anyagok gyártása terén jelentkező kapacitáshiányra. Az innováció lényege az, hogy teljes kőzetgyapot rétegrend helyett, a szigetelés alsó rétegében nagy nyomószilárdságú, vastag üveggyapot réteget használnak, amire pedig magas nyomószilárdságú kőzetgyapot réteg kerül. Az új szigetelőanyagot már tesztelik a Knauf Insulation németországi Bernburgban működő szigetelőanyag K+F központjában. A sikeres teszteket követően, az innovatív szigetelőanyag piaci bevezetése 2018 tavaszán várható.

Januártól szigorúbban szigetelünk

A Knauf Insulation várakozásai szerint, a kőzetgyapot iránti keresletet tovább növeli majd az is, hogy épületeinknek 2018. január elsejétől már a tisztán önerős építkezések és épület felújítások esetében is a három éve bevezetett, új hőátbocsátási értékeknek kell megfelelniük. A jogszabály homlokzati falak esetében az eddigi 0,45 helyett 0,24-es, azaz 47%-kal szigorúbb; a lapos-tetők esetében 0,25 helyett 0,17-es, vagyis 32%-kal kisebb, míg a talajon fekvő padlóknál az eddigi 0,5 helyett 0,3 W/m2K, azaz 40%-kal kisebb hőátbocsátási tényező elérését teszi kötelezővé. Az új szabályozásnak való megfelelés érdekében az épületek falait az eddig általánosan alkalmazott 8-10 cm vastag szigetelőanyagok helyett, falszerkezettől függően inkább 15-20 cm vastag szigetelőanyaggal kell szigetelnünk.

Szóljon hozzá!