ZETApress

hírportál

A Siemens 130 éve Magyarországon

Dale A. Martin, Siemens Zrt.A Siemens első magyarországi cégét 1887. november 22-én jegyezték be. A vállalat adta többek között az országnak az első villamost, az első földalattit, az első rádióállomást és az első automata vezérlésű metrót. Célja a hazai értékteremtés, ennek érdekében folyamatosan bővíti tevékenységét.

A jelenleg hat tagból álló vállalatcsoport 2010 óta gyakorlatilag megduplázta magyarországi munkavállalóinak számát, és ma mintegy 3500 főt foglalkoztat hazánkban. A vállalat úttörő digitalizációs megoldásai hozzájárulnak az ország gazdasági és társadalmi fejlődéséhez és élen járnak a negyedik ipari forradalom fejlesztései között ? tudtuk meg a Tatai úti sajtótájékoztatón a Magyar Vasút-történeti Park Orient-csarnokában.

A Siemens a Körúti Villamos Vasúti Vállalat Siemens & Halske, Lindheim & Cie és Balázs Mór nevű cég 1887. november 22-i bejegyzésével jelent meg hivatalosan is hazánkban, és röviddel később, ugyanazon év november 28-án átadta a főváros első, a Nyugati pályaudvart az Oktogonnal összekötő villamosvonalát. A Siemens azóta is aktívan járul hozzá az ország gazdasági és társadalmi fejlődéséhez. 1896-ban a cég építette meg a kontinentális Európa első földalatti vasútját Budapesten; jelentős szerepet játszott és játszik a magyar vasútrendszer korszerűsítésében, ideértve többek között a vasúti villamosítási és automatizálási projekteket. A közlekedés mellett a digitalizáció, az energiatermelés, az ipari automatizálás, az épülettechnológia, az egészségügy, valamint a szoftverfejlesztés területén is meghatározó szerepet töltött és tölt be a cég.

A vállalatcsoport, amelynek a Siemens Zrt. mellett a Siemens Healthcare Kft, a Siemens Wind Power Kft, az evosoft Hungary Kft, a Mentor Graphics Kft, valamint a Valeo Siemens eAutomotive Kft. is tagja, mintegy 3500 munkatársat foglalkoztat Magyarországon. A vállalat hazánkban alakította ki leginnovatívabb szervezeti egysége, a Corporate Technologies egyik részlegét. A hazai szakemberek ? németországi kollégáikkal szoros együttműködésben ? elsősorban elektromos hajtásrendszerek kifejlesztésére fókuszálnak, nevükhöz fűződik a világ első kétüléses elektromos oktató repülőgépe, a Magnus eFusion hajtásrendszerének kifejlesztése.

A gazdasági szerepvállalás mellett a Siemens az oktatás területén is komoly tevékenységet folytat. A Németországban nagy sikerrel működő szakemberképzés mintáját követve, 2012-ben Magyarországon is elindította a vállalat a hazai oktatási rendszerhez és piaci feltétekhez igazodó szakképzését, melynek keretében 2017-ben a hatodik évfolyam kezdte meg tanulmányait. Emellett idén a Siemens támogatásával a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen ? Magyarországon elsőként ? duális rendszerű műszaki mesterképzés is indulhatott.

? Innováció, az ügyfelek és a minőség iránti elkötelezettség, és felelősség: ezek az elvek vezérelték a Siemenst története során. Az elmúlt 130 év alakította vállalatunkat mai képére, és történelmünket folyamatosan szem előtt tartva, ám az előttünk álló feladatokra koncentrálva alakítjuk a jövőt. A jövő pedig a digitalizáció ? ezáltal lesz egyszerűbb, hatékonyabb és felhasználó-centrikusabb a gyártás, a közlekedés, a fenntartható energia, és az intelligens technológiák ? nyilatkozta magyar nyelven Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója. ? A Siemens immár 130 éve bizonyítja, hogy elkötelezett Magyarország mellett, és fejlesztéseivel értéket teremt partnerei és a hazai lakosság számára. Többek között a jövő szakembereinek nevelésébe fektet, ami miatt az elsők között indítottuk el a duális szakképzést, amelynek keretében az elmúlt évek során több száz diák szerzett versenyképes szaktudást a Siemens munkatársaitól ? tette hozzá.

Siemens ? 130 éve Magyarországon

A Siemens AG a világ egyik vezető technológiai vállalata, amely a mérnöki kiválóságot, az innovációt, a minőséget és a megbízhatóságot képviseli világszerte immár 170 éve. Napjainkban a cég a digitalizáció, az automatizálás és a villamosítás területére fókuszál. A 2017. szeptember 30-ával zárult gazdasági évben a Siemens 83 milliárd euró árbevételt, valamint 6,2 milliárd euró adózás utáni eredményt ért el, és mintegy 372 ezer munkatársat foglalkoztatott világszerte. Magyarországon a Siemens 130 évvel ezelőtt, az első budapesti villamosvonal megépítésekor alapított céget, amely azóta is meghatározó szerepet játszik az ország modernizációjában. A hazai Siemens-csoport az energiatermelés, -feldolgozás és -továbbítás, az ipari automatizálás, az épülettechnológia, a közlekedés és infrastruktúra, az egészségügy, valamint a szoftverfejlesztés területén tölt be meghatározó szerepet. A Siemens Zrt. mellett a Siemens Healthineers, a Siemens Wind Power Kft, az evosoft Hungary Kft, a Mentor Graphics, valamint a Valeo Siemens is a csoport tagja, amely Magyarországon mintegy 3500 munkatársat foglalkoztat.

Szóljon hozzá!