ZETApress

hírportál

Fejlesztés Győrött

Befejeződött a Győri Ipari Park ötödik bővítési üteme. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programjának keretében mintegy 650 millió forintból valósulhatott meg a Győri Ipari Park bővítése ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

A december 3-án átadott projekt közel 138 millió forint kormányzati és uniós támogatással jött létre. Az ipari park vezetői arra számítanak, hogy 2-3 éven belül 15-20 cég települ be a 17,5 hektáros területre.

A Győri Ipari Park keleti részét érintő beruházás átadásán Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter hangsúlyozta: Az ipari parkok mára az innováció jelentős helyszíneivé léptek elő és oroszlánrészt vállalnak Magyarország gazdaságfejlesztésében. Ennek érdekében nemcsak Győrben, de országszerte fontos, hogy az ipari parkokban további lakók köszöntsenek be. Ennek érdekében az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007-2013 között operatív programjaiban több mint százmilliárd forinttámogatást szán az ipari parkok, inkubátorházak, ipari területek fejlesztésére.

Az új, 17,5 hektáros összterületen ugyanolyan infrastruktúrát építettek ki, mint a park már meglévő részein, így kiépült a gáz-, az elektromos, a víz- és a szennyvízhálózat, a telekommunikációs hálózat, valamint tűzi-víztározókat is kialakítottak.

Több telket már el is adtak azok közül, amelyeket most alakítanak ki a Győri Ipari Park keleti részén, a Tibormajori út mentén. Balogh László, a Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. ügyvezetője elmondta, ez annak is köszönhető, hogy a Regionális Fejlesztési Ügynökség egy másik pályázaton kisvállalkozások számára hirdetett támogatást telephelyfejlesztéshez, és több pályázó a bővítési területen foglalt le magának telket. Az ütemezés szerint egyébként ezek a vállalkozások jövő év elejétől kezdhetik el beruházásaikat az ez év végére kialakított, közművesített, két-ötezer négyzetméter nagyságú telkeken.

1992-ben a Győri Ipari Park 126 hektáros területtel indult, melyet a Fejlesztő Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. több ütemben látott el infrastruktúrával. 2005-ben, a bővítés IV. ütemeként újabb 32 hektár területet vontak be, így a park összterülete 158 hektárra nőtt. A Győri Ipari Parkba a helyi kis-és középvállalkozások mellett folyamatosan érkeznek külföldi vállalkozások is. A parkba betelepülő vállalkozások a magyar átlagot meghaladó növekedést, gyorsabb fejlődést tudnak elérni.

Szóljon hozzá!