ZETApress

hírportál

Mérföldkő a pro bono fejlődésében

The Pro Bono Project23 ország 20 nagyvállalata képviseltette magát a budapesti European Pro Bono Summit konferencián. Fenntarthatóbb és erősebben működő civil szektort hozhat létre a vállalati és civil kapcsolatok megerősödése ? derült ki a Váci Greens GE Hungary Konferencia Centerben.

Az European Pro Bono Summit konferencia első napján a Madarász Viktor utcai C-épületben a pro bono Európai Unióban rejlő kilátásairól Navracsics Tibor beszélt. A jövőben még több vállalat és civil szervezet tervezi, hogy igénybe veszi a szakértelmen alapuló pro bono kínálta lehetőségeket. Az Európai Bizottság is komoly partnerséget vállal a tudásalapú pro bono projektek elterjesztésében.

Magyarországon megerősödőben vannak a szakértelmen alapuló vállalati pro bono gyakorlatok, amelyek jó kiindulási alapot biztosítanak mindazoknak, akik ezen a téren szeretnének fejlődni. A társadalmi igazságosság és egyben a civil szervezetek fenntarthatósága szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír ezen jó gyakorlatok megerősítése és minél szélesebb körben való elterjesztése; többek között ez is kiderült a Pro Bono Summit konferencián.

A hazai pro bono terület fejlődésének egyik lényeges mérföldköve, hogy október 19-20-án Budapest adott otthont a pro bono legnevesebb képviselőit vendégül látó konferenciának, a European Pro Bono Summitnak. A budapesti rendezvényre 23 ország és 20 nagyvállalat több mint száz képviselője érkezett. A kétnapos csúcson a pro bono szakértői osztották meg tapasztalataikat, és adtak ötleteket, tanácsokat a vállalati és a civil-közvetítői oldalon dolgozóknak. Az eseményen a pro bono Európai Unióban rejlő kilátásairól is szó esett.

? Az Európai Bizottság is komoly partnerséget vállal az önkéntességben és a vállalati társadalmi felelősségvállalásban, ahol az üzleti és az állami szféra is kölcsönösen előnyös együttműködésre találhat. A Bizottság komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy segítse a tagállamokat a tudásalapú pro bono projektek elterjesztésében ? mondta el Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos.

Hatékonyabb civil szektor és eredményesebb vállalatok

A pro bono támogatás amellett, hogy a civilek számára sok esetben hiánypótló, a vállalatok eredményessége és a munkáltatói márka számára is fontos hozzáadott értéket képvisel. A szakértelmen alapuló vállalati önkéntes programok a civil szervezetek oldalán meglévő üzleti ismerethiányt pótolják, amelyek révén a szervezetek többek között eredményesen tudnak új szolgáltatásokat kiépíteni, kommunikációs kampányt megvalósítani, illetve fenntarthatóbb gazdálkodást kialakítani. Ezzel párhuzamosan ezen programok a munkavállalók készségeit is javítják, a vállalaton belüli tehetséggondozás kiváló eszközeként szolgálhatnak és nem utolsó sorban a munkáltatói márka erősítéséhez is hozzájárulhatnak.

A konferencián résztvevő innovatív vállalatok egyértelműen kijelentették, hogy a jövőben még intenzívebben keresik a pro bono programok kialakításának és elterjesztésének lehetőségét, hiszen azok a társadalmi kihívások megoldása mellett a vállalatok eredményességét is nagyban előmozdíthatják. A meghívott civil szervezetek képviselői pedig sokkal nagyobb számban veszik majd igénybe az ezen programok kínálta lehetőségeket. A vállalati és civil kapcsolatok ilyen fajta megerősödése egy szilárdabb és fenntarthatóbban működni képes civil szektorhoz járulhat hozzá.

? A szakértelmen alapuló vállalati pro bono gyakorlatok megerősödőben vannak Magyarországon. Közös érdekünk, hogy minél több nagyvállalatnál induljanak el és erősödjenek meg olyan programok, amelyek az üzleti tudások, közösségi ügyek érdekében hasznosulnak. A pro bono programok kínálta közös munka rendkívüli hatással lehet a civil szervezeti projektekre és egyben fontos tehetséggondozási- és munkáltatói márkaépítő eszközként szolgálnak a nagyvállalatok számára ? mondta el F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója, a European Pro Bono Summit főszervezője.

A konferencia tapasztalatai azt mutatják, hogy a pro bono közvetítésben a jövőben egyre nagyobb szerepet töltenek majd be az online elérhető digitális alkalmazások, amelyek rengeteg új érintettet vonnak be a projektek kezdeményezettjei közé. ? Büszkék vagyunk rá, hogy az idei Európai Pro Bono Konferencia első napjának a GE adott otthont a Váci Greens Irodaházban és ezáltal is aktívan hozzá tudtunk járulni a vállalati önkéntesség széleskörű népszerűsítéséhez Magyarországon. A tudás alapú pro bono munka, valamint az önkéntesség meghatározó elemei lettek a vállalat alapértékeinek. Bízunk benne, hogy a GE-hez hasonló nagyvállalatok, ösztönzői és vezetői lehetnek annak a párbeszédnek, amelynek révén a cégek, a civil szervezetek, a kormányok és a felsőoktatási intézmények hasznosíthatják a tudásmegosztást, valamint fenntarthatóbbá és versenyképesebbé válhatnak a pro bono tevékenységek támogatása révén ? mondta Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke.

Az esemény második napjának a helyszíne a Közép-európai Egyetemen volt, ahol többek között a KPMG vezetésével kifejezetten vállalati résztvevőkre szabott workshop került megvalósításra, melyen hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat osztottak meg egymással a résztvevők. ? Nagy élmény volt számunkra annak megtapasztalása, hogy a hazai vezető vállalatok már felismerték a szaktudásra épülő önkéntességben rejlő lehetőségeket és csatlakoztak a hazai pro bono mozgalomhoz. A KPMG szakmai programján résztvevők egyrészt megismerhették ezen vállalatok jó gyakorlatait, valamint közös munka keretében dolgozták ki azokat az gyakorlatokat, melyek révén a pro bono programok fenntartható módon működtethetők: az üzleti és egyéni célokkal való szoros összekapcsolódást, valamint a külső és belső hatások szisztematikus mérésének elveit és eszközrendszerét ? mondta Szabó István, a KPMG vállalati felelősségvállalási vezetője.

? A pro bono a vállalati önkéntes programok leggyorsabban növekvő formája. Ennek oka, hogy amellett, hogy erősíti a vállalati teljesítményt, valódi közösségi hatással és szakmai fejlődési lehetőséggel bír, valamint fejleszti a munkavállalói elköteleződést. Magyarország egyre erősebb érdeklődése és részvétele a pro bono területén egyre növekszik, és kíváncsian várjuk, hogy mit sikerül elérni a következő időszakban ? mondta el Joel Bashevkin a san franciscói Tides Alapítvány igazgatója, az esemény kiemelt előadója. A Summit keretében, a Prezi ? House of Ideasban valósult meg az első Pro Bono FuckUpNight, amelyen négy ? az Amerikai Egyesült Államokból, Indiából és Franciaországból érkezett ? előadó avatta be a résztvevőket a pro bono projektek kapcsán megélt kudarcokba és osztotta meg az azok révén megszerzett tanulságokat.

Az Önkéntes Központ Alapítvány, a konferencia főszervezője a jövőben is várja azon szervezetek jelentkezést, amelyek szakértők révén szeretnék erősíteni munkájuk hatékonyságát, továbbá várja azon vállalati felajánlásokat, amelyek révén fontos tudások áramolhatnak a hazai szervezetek működésébe. A Nemzetközi Pro Bono Hálózat (GPBN) jövő évi globális konferenciáját 2018 februárjában Mumbaiban tartják. A program kiemelt támogatója a BMW Herbert Quandt Alapítványa, valamint a Francia Külügyminisztérium volt, rajtuk kívül még a GE, a KPMG, a Dentons, a Generali, az E.ON., PwC és a TESCO nyújtott anyagi támogatást az eseményhez.

Szóljon hozzá!