ZETApress

hírportál

Partnerség a nyugdíjas munkavállalókért

Számítanak a nyugdíjasokra: együttműködik a Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet és a COOP. Ünnepélyes keretek között írt alá partnerségi megállapodást a Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet és a COOP Szolnok Zrt. tegnap délután Szolnokon ? tudatta Jaczenkó Gábor PR menedzser.

Az együttműködés révén a Szövetkezet és a kereskedelmi lánc közösen dolgozhat azon, hogy minél több nyugdíjas munkavállaló kerüljön vissza a munka világába. Mára már közismert, hogy a magyar gazdaság akut munkaerő-hiánnyal néz szembe. A probléma egyes vállalati felmérésekben az elmúlt években a termelést akadályozó egyik legfontosabb tényezőjévé vált.

Nemrégiben a kormány előterjesztésére az Országgyűlés megalkotta annak a kereteit, hogy a nyugdíjasok egy közérdekű szövetkezet tagjaként rugalmasan, nagyon kedvező feltételekkel vállalhassanak munkát. A Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet az egyik első ilyen társulás, amely hozzásegítheti a nyugdíjasokat a kedvező feltételekkel elérhető, korrekt munkavállaláshoz. A szervezet augusztus 17-én, 23 fő részvételével alakult meg Szolnokon. Az alapítók ? két fő kivételével ?, mind öregségi nyugdíjas tagok, illetve 40 éves munkaviszony után kedvezményes nyugdíjas nők.

? Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül, ha messzire akarsz jutni, menjetek együtt ? vázolta fel a partnerségi megállapodás szellemiségét az eseményen Fekete Tibor. ? COOP maga is a szövetkezeti rendszerből nőtt ki, mi Szolnokon 71 éve tudjuk, hogyan kell szövetkezni, éppen ezért tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a formában hogyan lehet eredményeket elérni ? tette hozzá a COOP Szolnok Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Mint kifejtette, korábban a nyugdíjasok kedvezőtlen feltételekkel vehettek csak részt a munkában, hiszen amennyiben évente 18 havi minimálbért elérte a jövedelmük, felfüggesztették esetükben a nyugdíj folyósítását. ? Ez szövetkezeti tagként már nem fenyegeti őket ? fogalmazott az elnök- vezérigazgató, aki szerint a nyugdíjas munkavállalók egyébként is több értéket teremtettek, mint amennyit eddig legjobb esetben is másfél havi minimálbérrel lehetett megfizetni. Fekete Tibor kiemelte azt is: a nyugdíjas kereskedelmi dolgozók foglalkoztatása azért is kulcsfontosságú, mert a fiatalok leginkább tőlük tudják megtanulni a szakmai szabályait és fortélyait.

Kedvező feltételek

A kormány döntése, amellyel lehetőséget adott a nyugdíjas szövetkezetek létrehozására, minden idők legkedvezőbb társulási formáját teremtette meg: mondta el az eseményen Bodnár János. A Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet igazgatóságának tagja kifejtette: a szövetkezetben való részvétel legfőbb előnye a nyugdíjasok számára az, hogy munkájuk, illetve keresetük után nem kell járulékokat ? nyugdíj, egészségbiztosítási, szakképzési, szociális hozzájárulási ? fizetniük, hiszen ez a fajta tevékenység nem számít munkaviszonynak. ? Ezzel a munkát végző nyugdíjas mintegy 20 százalékkal több nettó keresetet vihet haza ? tette hozzá Bodnár János, aki szerint így különösen nagy igény mutatkozik az ilyen megoldásra.

A gazdaság minden szegmensében jelen lévő munkaerőhiány hívta életre azt a gondolatot, hogy érdemes lenne a nyugdíjasokat ismét bevonni a munkaerő-piacra ? mondta el a sajtóeseményen dr. Zs. Szőke Zoltán. Az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke szerint a nyugdíjas szövetkezetek nagyon kedvező konstrukciók, hiszen ebben nem kötelező a tagság, ám számos jó lehetőséget ad mindazoknak, akik nyugdíjas koruk ellenére még szeretnének aktívan részt venni a munkában.

A megállapodást üdvözölte a rendezvényen Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is. Bejelentette, hogy fontos mérföldkőnek tartja a kezdeményezést a városban, és munkaadóként az önkormányzat is csatlakozni kíván a Szövetkezethez, mellyel kapcsolatban elkezdődtek az egyeztetések. Mint elmondta, a kereskedelmi lánc régi szereplő a város életében, és soha nem esett nehezére, hogy valamit visszaadjon a közösségnek, amelyben működik. Kiemelte: a kormány 2010-ben azt vállalta, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet hoz létre, ebből már 700 ezer létrejött. ? Ma már ott tartunk, hogy a munkaerő kezd elfogyni! ? tette hozzá.

Az eseményen jelen volt dr. Kállai Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is. Kijelentette: a COOP attól sikeres évtizedek óta, hogy törődik az emberekkel. Nem csupán a vásárlóival, hanem a dolgozóival is. Ennek része az is, hogy a nyugdíjasok megbecsüléseként számít a munkájukra. A sajtótájékoztatót és a felek ünnepélyes partnerségi megállapodásának aláírását követően a Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet megnyitotta új, ügyfélfogadó irodáját, amelyet megtekintettek a résztvevők. Az iroda a kor követelményeinek megfelelően került kialakításra, Szolnok központjában könnyen megközelíthető helyen, a Baross út 6-ban található COOP üzletben. Az irodában biztosított az internetes, telefonos kapcsolat, rendelkezésre állnak a működéshez szükséges szerződés minták, nyomtatványok ? belépési nyilatkozat, megbízási szerződés a munkaadókkal, megbízási szerződés a munkavállalókkal, stb. Az ügyfélfogadó iroda 2 fő alkalmazottal kezdte meg tevékenységét.

Szóljon hozzá!