ZETApress

hírportál

Visszaállamosítják a Malévet?

A Tu-154-es a Tu-134-esbőlOrosz kézből visszaállamosításra kerülhet a Malév, mármint kormányzati tervek szerint, átvállalva a 70 milliárd forintnyi tartozást is! ? tudatta Angyal László Aviator. Fotóján egy egykori, békebeli és állami Malév Tu-154-es, melyet a Szentendrei-sziget felett fotografált egy kísérő Tu-134-esből.

Formálisan ugyan, az uniós repülési jogok megőrzése érdekében egy magyar magánszemély, Költő Magdolna birtokában van a cég többségi, 51 százalékos részvénycsomagja, valójában azonban az orosz Vnyesekonombank rendelkezik a Malév valós irányításával, bár formálisan csak 49 százalékos a részvénypakettje.

Az Abramovics ? Vnyesekonombank tulajdonosváltás ez év elején történt a Malév tulajdonának 49%-ra vonatkozólag, ám az új tulajdonosi helyzet sem oldotta meg a légitársaság finanszírozási és tőkeproblémáit. Az orosz bank nem hajlandó a légitársaság költségeinek finanszírozására. A Malév évek óta tartósan veszteséges, 2008-ban az üzemi vesztesége 10,7 milliárd forintra csökkent ugyan, ám a konszolidált eredménye már 14,5 milliárdos mínuszt mutat.

A tulajdonosok márciusban döntöttek ugyan egy hárommilliárd forintos tőkeemelésről, és idén az állam is kisegítette közel egymilliárd forinttal a céget, amelynek az idei első félévben mintegy 70 milliárd forintnyi adóssága, és ebből 15 milliárd forintnyi lejárt tartozása volt. A visszaállamosítás terve nemcsak a versenysemlegesség elvét sérti, hanem az Európai Unió idevonatkozó szabályaival is keményen ütközik.

Szóljon hozzá!