ZETApress

hírportál

Újdonság a Nextenttől

Új intelligens keresőrendszert fejleszt a Nextent. A TexDroid egy egyedülálló innovatív megoldás, amely a komplexebb és hatékonyabb keresést hivatott elősegíteni, ezáltal biztosítva, hogy a felhasználók valóban számukra fontos információhoz jussanak. Az intelligens keresési technológia prototípusát kifejezetten ? a magyar nyelv speciális adottságait figyelembe véve ? magyar felhasználóknak fejleszti a vállalat.

Az internet terjedésével egyre fontosabb a felhasználók számára, hogy az általuk keresett információkhoz valóban hatékonyan jussanak hozzá a keresőrendszereken keresztül. Ez azonban a hagyományos keresőprogramok esetében nem mindig sikerül, a többnyire túl sok vagy túl kevés, sokszor nem releváns találat nagyon időigényessé teszi a keresést.

A TexDroid egy komplex nyelvi elemzésen, innovatív heurisztikus módszereken és öntanuló mesterséges intelligencia algoritmusokon alapuló internetes keresési technológia. A prototípus rendszerrel a Nextent Informatika Zrt. célja az, hogy egy olyan keresőrendszert fejlesszen ki, amely egyrészt a legkorszerűbb informatikai megoldásokon alapuló összetett keresések elvégzésére képes, másrészt pedig az azonosított információt könnyen kezelhető formában továbbítja a felhasználó számára.

Az így kifejlesztett technológia mélységi keresést képes végezni az interneten elérhető anyagokban, nyelvi szempontból elemzi, majd relevanciájuk függvényében fontossági sorrendbe állítja a találatokat. Ezáltal a rendszer eddig feltáratlan információkat tesz elérhetővé maximálisan felhasználóbarát módon.

A rendszer újítása, hogy a hagyományos keresőmotorokkal szemben nem mintaillesztéses keresést végez, hanem intelligens elemzés során a szavak összetételeit, szinonimáit, mondattani funkciójukat felismeri, majd súlyozza azokat. A rendszer felülete a hagyományos browser-ek felületéhez hasonló, de a megszokottól eltérően többféle és pontosabb keresési feltétel megadása válik lehetővé: a lekérdezés nemcsak kulcsszavak, hanem rövid mondatok vagy szövegrészletek megadásával is lehetséges.

A keresés minden esetben releváns eredményeket ad, amelyeket tartalmi jegyek alapján a rendszer sorba rendez, a keresési feltételeknek leginkább megfelelőtől a kevésbé fontosak felé. A program rugalmasan adaptálható bármely témakör tartalmához, az adott terület számára érdekes információforrások megadásával.

Az alkalmazás fejlesztésében a Nextentet egy hazai nonprofit kutatólabor, a szintén szegedi székhelyű Alkalmazott Intelligencia Kutató Kht. segíti, melynek tagjai neves hazai kutatók a mesterséges intelligencia és információ-feldolgozás területén.

Az intelligens keresőrendszer elsősorban olyan nagy mennyiségű írott, elektronikus üzleti információval dolgozó vállalatoknak hasznos, amelyek számára fontos a rendelkezésre álló információk gyors és pontos megtalálása. Másrészt a rendszer lakossági felhasználásakor célcsoport minden keresőt használó internetező, akit magyar nyelvű tartalom érdekel. Ebben az esetben a program önálló weboldalon keresztül a világháló tartalmában keres. Utóbbi a rendszer népszerűsítése mellett a látogatottság-növelésére és a hirdetésekre alapoz.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. (Projekt azonosító száma: GOP-1.1.1-07 / 1-2008-0006). A fejlesztői munka jelenleg a szinonimaszótár és a nyelvi feldolgozás algoritmusainak kifejlesztése fázisában tart és várhatóan 2010 telétől lesz elérhető a partnerek számára.

A cég

A Nextent Informatika Zrt. ? mely 2007-ben Elkötelezettség a kiválóságért-díjat kapott ? önálló, magyar magánszemélyek tulajdonában álló informatikai társaság, mely az informatikai tanácsadási piac dinamikusan fejlődő szereplője. A vállalat a piacon élenjáró IT rendszerekkel és technológiákkal megvalósított nagyvállalati megoldásokkal foglalkozik. Főbb tevékenységi területei az üzleti folyamatok IT támogatása, rendszerfejlesztési és integrátori szolgáltatások a közép- és nagyvállalati szektor számára, üzleti intelligencia, teljesítménymenedzsment, analitikus CRM és mesterséges intelligencia alapú megoldások, adapt-tárházak, projektmenedzsment, egyedi alkalmazások fejlesztése, valamint innovatív kutatási-fejlesztési projektek.

Szóljon hozzá!