ZETApress

hírportál

Indul a 7-ik Keretprogram

Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta az Európai Parlament által november végén elfogadott, 2007-2013 időszakra szóló közösségi szintű kutatási- technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogramot. Ennek értelmében januárjától elindul a Közösség 7. Kutatás-fejlesztési Keretprogramja. Az elfogadott program alapján a hétéves időszakban az Unió ötvenmilliárd 521 millió eurót szán kutatás-fejlesztésre, adta hírül az NKTH.

A 2007-ben induló 7. Kutatási-, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogram négy specifikus programra tagolódva ? Kooperáció, Ötletek, Emberek, Kapacitások-, kívánja támogatni az Európai Bizottság által 2004-ben elfogadott, közösségi szintű kutatás-fejlesztési célkitűzések elérését:

  1. európai kiválósági központok létrehozása a laboratóriumok együttműködésén keresztül;
  2. európai technológiai kezdeményezések elindítása;
  3. alapkutatás kreativitásának ösztönzése a kutatócsoportok európai szintű versenyén keresztül;
  4. Európa vonzóvá tétele a legjobb kutatók számára;
  5. európai léptékű kutatás-fejlesztési infrastruktúrák fejlesztése;
  6. nemzeti kutatási programok koordinálásának erősítése.

A Keretprogramon belül a Kooperáció specifikus programban 32 milliárd 413 millió euró áll rendelkezésre a kutatás-fejlesztési projektek megvalósítására. A Kooperáció specifikus program a kollaboratív kutatást, az európai technológiai kezdeményezéseket illetve a nemzeti programok koordinációját foglalja magába. Az Ötletek program hétmilliárd 510 millió eurót fordít az Unió a frontier research területén a legkiválóbb kutatócsoportok támogatására.

Az Emberek specifikus program célja a kutatók képzése továbbá mobilitásának ösztönzése. A cél elérése érdekében négymilliárd 750 millió euró áll rendelkezésre. A Kapacitások programban négymilliárd 97 millió euró összegre lehet pályázni, a program célkitűzésének megfelelően Európa kutatási és innovációs kapacitásának növelése és optimális kihasználásának biztosítása érdekében. A Keretprogram továbbá egymilliárd 751 millió eurót biztosít a Közös Kutatóközpontok (JRC) nem nukleáris jellegű kutatásaira.

A Keretprogramban való részvételhez Magyarországnak gazdasági, társadalmi és tudományos érdekei fűződnek. Az allokált pénzt kizárólag verseny és kiválóság alapon, pályázati úton, lehet elnyerni. Mindez azt jelenti, hogy a Keretprogram indulásakor nincs előre meghatározva, hogy az egyes tagállamok jogalanyai mekkora összeget nyerhetnek el. Nemzetközi kutatási konzorciumok nyújtják be a pályázatokat, melyeket az európai hozzáadott érték, a várható hatás, a szakmai kiválóság alapján bírálnak el. További információk honlapjukon olvashatók.

Szóljon hozzá!