ZETApress

hírportál

Bank az agráriumért

Az MFB Zrt. kedvező hitel visszafizetési feltételekkel segíti az agrárszektor vállalkozóinak életben maradását, zökkenőmentes működését. Az MFB Zrt. intézkedés csomagot dolgozott ki az agrárszektor szereplői ? elsősorban családi gazdálkodók és egyéb mezőgazdasági kis és középüzemek ? számára annak érdekében, hogy megkönnyítse a hitelek visszafizetését valamint, hogy segítsen elkerülni a csődhelyzetet.

A családi gazdálkodók, valamint mezőgazdasági kis-és középüzemek finanszírozása 2002. márciusban kezdődött meg a 317/2001 (XII.29.) Kormányrendelet alapján. A kedvezményes kamatozású hitel nyújtására akkor 100 milliárd forintos keretösszeg állt rendelkezésre, melyhez a Rendeletben meghatározott feltételek mellett kamattámogatás, illetve állami kezességvállalás is kapcsolódott. Az 52/2008.(III.14.) Korm. rendelet a szerződések lejáratáig változatlanul határozta meg a hiteldíjat (7,01 %) és az állami készfizető kezességvállalás mértékét (60%).

A 2002 ? 2004 közötti időszakban az MFB Zrt. összesen 4400 ügyfél több mint 8500 hitelügyletét finanszírozta meg a konstrukció keretében, a teljes szerződött állomány mintegy 90 milliárd forint volt. A hitelek futamideje hitelcéloktól függően a következők szerint alakult: Beruházási hitelek: max. 15 év (gépvásárlási hitelcél esetén max. 8 év). Forgóeszköz hitelek: max. 8 év (a 2002. júliusától jóváhagyott hitelek esetében 5 év). Földvásárlási hitelek: max. 20 év.

Az agrárhitelek tőke- és kamatfizetése évente egyszer, október hónapban válik esedékessé, azonban az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy jelentős azon ügyfelek száma (a hitelfelvevők kb. 30-40 %-a), akik fizetési kötelezettségüket nem teljesítik az előírt határidőre.

Ennek oka egyrészt az, hogy az agrárvállalkozások egy része az őszi betakarításból származó árbevételét még nem tudja realizálni az esedékesség időpontjára, másrészt sok ügyfélnél problémát okoz a mezőgazdasági támogatások más ütemezésben történő kifizetése is. Az MFB azonban minden lehetséges banki eszközzel ? fizetési moratórium, átütemezés, stb. ? segíti ezen ?problémás? ügyfeleit, és lehetőségeik maximális figyelembevétele mellett támogatja a csődhelyzet elkerülését.

Közel kétezer ügyfél nyolc évre felvett, több mint húszmilliárd forint összegű forgóeszközhitele jár le többnyire az idén és jövőre. Ez a két év a legkritikusabb az agrárhitelek vonatkozásában. Ezen egy összegben lejáró hitelek visszafizetését mindig is problémásnak minősítette a bank, amit most felerősít a gazdasági válság hatása.

A várható fizetési problémák enyhítése érdekében dolgozta ki a Bank hónapokkal a lejáratot megelőzően azt az intézkedéscsomagot, amellyel el kívánja kerülni a késedelmes fizetések, illetve a forgóeszköz hitelek visszafizetésének nem teljesítéséből adódó tömeges hitelfelmondásokat. Ennek érdekében az MFB Zrt. az alábbi intézkedésekkel segíti agár ügyfeleit: Fizetési moratórium biztosítása az évente, októberben esedékessé váló tőke- és kamatfizetési kötelezettségek teljesítésére. Az agrárhitelekből eredő, esedékessé váló tőkefizetési kötelezettségek futamidőn belüli átütemezése. A forgóeszköz hitelszerződések véglejáratának meghosszabbítása piaci kamat mellett. Állami készfizető kezességgel biztosított forgóeszköz hitelszerződések véglejáratának meghosszabbítása piaci kamat mellett.

A lehetséges fizetési könnyítésekről, az ezekhez kapcsolódó előírásokról a lejárat előtt az ügyfelek tájékoztatást kaptak. Az idén a válság miatt még körültekintőbben kezeli a Bank a késedelmes ügyfélkörét, minden támogatást megadva ügyfeleinek, hogy a csődhelyzetet lehetőleg elkerüljék.

Az elmúlt hetekben az eredeti véglejárat 3 évvel történő meghosszabbítása miatt közel 200 ügyfél hitelszerződése került módosításra, illetve több száz ügyfélnek biztosított a bank fizetési moratóriumot legkésőbb 2010. március végéig. A fedezeti elvárások a konstrukció keretében 100% volt, vagyis a fennálló tőke és 1 éves kamatának megfelelő fedezetet kell az átütemezéseket követően továbbra is biztosítani.

A jelenlegi pénzügyi- gazdasági válság az agrárszektort is érzékenyen érinti, ennek ellenére a fenti intézkedések, az ügyfélközpontú ügyfélkezelés eredményeként a október 20-án esedékes tőke- és kamatfizetési kötelezettségek több mint 80%-a már teljesítésre került.

A jelenlegi hitelállomány ezen konstrukció keretében 39,3 milliárd forint, tehát a felvett hitelek jóval több mint fele már visszafizetésre került az elmúlt években, az idén a hitelállomány 12 milliárd forinttal csökkent. A gazdasági válság ellenére az agrárszektorba tartozó ügyfelek jelentős aránya fizetési kötelezettségeiket, ha esetenként kisebb nagyobb csúszással is, de jórészt teljesíteni tudták.

A kötelezettségeiket rendben teljesítő ügyfelek mellett mindig jelentős számú agrárvállalkozás van a késedelmes listán, akik nem tudtak vagy nem akartak a Bank által felkínált fizetési könnyítésekkel élni. A Bank vezetése azt is kedvezőnek tartja, hogy az idei évben a késve fizetők aránya a válság ellenére sem nőtt az előző évekhez képest.

A fizetési problémákkal küzdő ügyfeleit eddig is toleránsan kezelte az MFB Zrt, minden lehetséges banki eszközzel ? az egyedi lehetőségeik maximális figyelembe vétele mellett ? segítette fizetőképességük helyreállítását. Az elmúlt években meghozott hasonló intézkedéseknek köszönhetően a Program 2002. márciusi indulása óta eltelt több mint hét év alatt a Bank ügyfelei közül eddig viszonylag alacsony százaléknál kellett a hitelt felmondani, ami mind darabszámát, mind állományát tekintve a kihelyezéskori ügyfélszámhoz és állományhoz viszonyítva 10% alatti értéket jelent.

Szóljon hozzá!