ZETApress

hírportál

Több pénz jut energiatakarékosságra

A kormány szerdai döntésével mintegy kétmilliárd forint pluszforrást biztosít az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, valamint a megújuló energiaforrások használatára és az energiafelhasználási hatékonyság javítására. A döntés alapján a kétmilliárd forintot, ami a széndioxid-kibocsátási kvóták kereskedelméből származik, fele-fele arányban fordítják a gazdasági-, illetve a környezetvédelmi tárca programjaira.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az energiafelhasználás hatékonyságának javítására szolgáló célelőirányzatán belül két nagy programra költi majd többletforrásait. Az egyik a megújuló energiahordozók beruházásának támogatása, ami kimondottan háztartásoknak szól, és például napelemek, valamint hőszivattyúk beszereléséhez biztosít forrásokat. Ennél is népszerűbb az energiatakarékossági program, amelyből az ablakcseréket, a fűtéskorszerűsítést és házak hőszigetelését is támogatják. Idén óriási érdeklődés kísérte az utóbbi támogatási formát: tíz nap alatt kilencezer pályázat érkezett be a tárcához.

A kormány által biztosított pluszforrással jövőre másfélszer annyit jut majd ezekre a célokra: az előirányzott kétmilliárd forint helyett így ugyanis hárommilliárd forintot tudnak a hagyományos építésű házak energiatakarékosságára és a megújuló energiahordozók felhasználásának növelésére fordítani.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a ráeső egymilliárd forintot az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és az ehhez kapcsolódó kutatások támogatására fordíthatja. A minisztérium már korábban megkezdte az éghajlat-változási stratégia kidolgozását, amelynek egyik fontos eleme az üvegházhatású gázok csökkentésének vizsgálata, és a várható klímaváltozás lehetséges következményeinek mérséklése, tudtuk meg a kormányszóvivőtől.

A kormányfő állandó fórum keretében egyeztetne az EP magyar képviselőivel

A miniszterelnök nyolc kiemelt jelentőségű európai uniós ügyben hívja egyeztetésre az Európai Parlament magyar képviselőit, hogy együttes erővel még hatékonyabban lehessen érvényesíteni Magyarország nemzeti érdekeit. A január 19-ére kezdeményezet konzultáció meghívóját az érintettek tegnap kapták meg, tudtuk meg a kormányszóvivőtől.

A kormány elkötelezett abban, hogy létrehozzon egy olyan új fórumot, amely a jövőben a magyar Európa-politika képviseletének, illetve Magyarország fejlesztésének pártok és ciklusok feletti együttműködési fóruma lehet. A miniszterelnök ezért kezdeményezte a pártpolitikától mentes együttműködés kialakítását az Európai Parlamentben hazánkat képviselő valamennyi politikussal.

A miniszterelnök a jövőben egy olyan fórum megalkotását és működtetését tartja szükségesnek, amely felhasználja a korábbi eseti, vagy rendszeres, de más politikai szinten zajló egyeztetések tapasztalatait, és amelyet az érintett felek közösen alakítanak ki. A kormányfő a január 19-ei találkozón nyolc olyan kiemelten fontos kérdésben javasol egyeztetést, amelyek 2007-ben lesznek napirenden az Európai Parlamentben, s amelyekben a magyar kormánynak és a magyar európai parlamenti képviselőknek egységesen érdemes fellépniük.

Ezek között szerepel Magyarország csatlakozása az úgynevezett schengeni övezethez, az Európai Unió készülő Energetikapolitikai Akcióterve, a közös költségvetés 2008?2009-ben esedékes felülvizsgálata, a Nyugat-Balkán európai integrációja, az Európai Unió keleti szomszédságpolitikája, a Római Szerződések ötvenedik évfordulójára készülő nyilatkozattal kapcsolatban a megjelenítendő uniós értékek és célok áttekintése, az alkotmányos szerződéssel kapcsolatos egyeztetési folyamatban való fellépés, valamint az együttműködés a belső piaci szabályok kialakításában. Hogy nyilvános lesz-e a konzultáció, arról a kormányfő a munkacsoportok vezetőivel történt előzetes egyeztetés alapján tesz majd javaslatot.

Szóljon hozzá!