ZETApress

hírportál

Pályázati sikerek

Kiss Antal, MFKKiemelkedő eredményeket ért el idén a Magyar Fejlesztési Központ (MFK). Magyarország 2004. május 1-jei csatlakozása óta soha nem volt még akkora érdeklődés a közvetlen európai uniós programok pályázatai iránt, mint 2016-ban ? tudtuk meg a délelőtti sajtóbemutatón.

A kimagasló teljesítmény a kormány által létrehozott MFK tevékenységének is köszönhető. Az elmúlt év fejlesztései a Magyar Fejlesztési Központ professzionális, magyar nyelvű forráskereső és tájékoztató rendszerét közkedveltté és elismertté tették a felhasználók körében. A társaság kommunikációs csatornáin több mint 800 ezer embert ért el. A Pályázatokmagyarul.eu honlapon a közvetlen európai uniós programok összesen mintegy 500 dekódolt pályázatát ismertették. A Nyerőmagyarok.eu oldalon közel 100 sikeres magyar projektet mutattak be, melyek összértéke mintegy 19 milliárd forint.

A Magyar Fejlesztési Központ saját képzési rendszerében 600 főt juttatott szaktudáshoz a közvetlen európai uniós pályázati rendszerről. Az MFK összesen több mint 660 projektötlethez adott pályázati tanácsot. A Központ hatékony koordinációs tevékenysége eredményeként 203 személyes tanácsadás után 50 lehetséges projektet azonosított, ebből 8 pályázat jelenleg is folyamatban van több mint négymilliárd forint összértékben.

Az MFK projektmenedzsment tevékenységének eredménye 6 beadott Horizon 2020 SME Instrument pályázat összesen több mint egymilliárd forint pályázati értékben, és 18 beadott Horizon 2020 nagy konzorciális pályázat közel 4,5 milliárd forint pályázati értékben. A kormány által elvárt operatív fejlesztések eredményeként a társaság állami nagyvállalatok pályázási képességvizsgálatát végzi, és forrástérképeket készít. A Juncker-terv keretében több projekt fejlesztésében is részt vesznek, melyek akár a jövő év jelentős uniós támogatással megvalósuló projektjeivé válhatnak.

A Magyar Fejlesztési Központ az Európai Beruházási Bankkal (EIB) folytatott együttműködés keretében ELENA vissza nem térítendő közvetlen uniós projektfejlesztési forrás megszerzésében segít két kistérségi projektet. Az MFK LIFE (környezetvédelmi és éghajlat-politikai közvetlen európai uniós program) kapacitásépítésre egymillió euró összegű pályázatot nyert el a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és Földművelésügyi Minisztériummal konzorciumi partnerségben.

Szóljon hozzá!