ZETApress

hírportál

Erős vállalati igény a K+F támogatásokra

Az elmúlt napokban megszületett döntések eredményeként a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) Jedlik Ányos és Irinyi János programjain 45 pályázó 2,75 milliárd forint támogatást nyert el. A gazdasági szektor szerepvállalása tovább növekedett, a mostani támogatások 49,5%-át vállalkozások, 40,4%-át költségvetési kutatóhelyek, 10,1%-át pedig természetes személyek kapják.

A több mint húszszoros túljelentkezés, a színvonalas pályamunkák egyértelműen bizonyítják, hogy az NKTH által meghonosított nemzetközi elven működő pályázati forma két év alatt jelentős mértékben elősegítette a vállalatok kutatás-fejlesztési tevékenységét, felkészítve őket az NFT II. és az FP7 nagyobb pályázataira.

A Jedlik Ányos program pályázatának célja a jelentős tudományos és gazdasági áttörést ígérő, vállalati igényeket szolgáló hosszú távú stratégiai kutatások valamint a modern társadalom kihívásait vizsgáló kutatások ösztönzése. A pályázat a versenyképes gazdaság, és a modern társadalom alprogramok keretében nyújt támogatást. A második értékelési fordulóban 15 pályázat nyert el támogatást összesen 2,44 milliárd forint értékben. A versenyképes gazdaság alprogram keretében támogatást nyert Richter Gedeon Nyrt. vezette konzorcium a kóros elhízás állapotát leíró molekuláris biomarkereket és meghatározó molekuláris folyamatok feltérképezésén keresztül gyógyszerfejlesztést megalapozó új molekuláris célpontokat kíván meghatározni. A projekt eredményeképpen új, korszerű gyógyszerfejlesztési programot hozhat létre.

Az Egrokorr Festékipari Zrt. által vezetett nyertes konzorcium célja a magyar festékipar összefogásával, a nanokémia legújabb eredményeinek felhasználásán alapuló hazai pigment és inhibitor iparág kialakítása, amely lehetővé teszi a korszerű és versenyképes termékek hatékony gyártását és a meglévő erőforrások intenzív kihasználását. A modern társadalom alprogram keretében támogatást nyert CHIC Közép-Magyarországi Innovációs Központ vezette konzorcium a kistérségi energetikai helyzet feltérképezését tűzte ki célul, melynek eredményeképpen optimalizálhatják a megújuló energiaforrásokat.

Az Irinyi János program ?K+F eredmények és innovatív ötletek egyéni megvalósítása? című pályázat célja a kutatás-fejlesztési eredmények és innovatív ötletek gyakorlati megvalósítását támogatása, elősegítve a spin-off és start-up vállalkozások létrehozását. A projektek minden esetben egy-egy természetes személy ötletén, találmányán vagy kutatási eredményén alapulnak. A pályázat több lépcsős, három fázisból áll: 1. tervezési, kutatási fázis, 2. kutatási, demonstrációs fázis, 3. fejlesztési, kipróbálási fázis. Az idei pályázaton 26 pályázat nyert el támogatást összesen 212 millió 528 ezer forint értékben.

A 2005. évi nyertesek II. fázisra benyújtott projektjavaslatai közül négy pályázat összesen 99 millió 162 ezer forint támogatást nyert el. Schay Gusztáv a Semmelweis Egyetem tanársegédje tavalyi sikeres pályázata után, a mostani döntés alapján a második, ? kutatási, demonstrációs fázisban – folytathatja munkáját. A projekt célja a mindennapi diagnosztikában alkalmazható készülék és méréstechnika kifejlesztése, amely lehetővé teszi a betegellátásban a páciensek mikrobiológiai mintáinak a hagyományos eljárásoknál gyorsabb, és megbízhatóbb elemzését. Az NKTH, küldetésének megfelelően, a pályázatok kiírásával, és a pályázatok nemzetközi kritériumoknak megfelelő elbírálásával, elsősorban a magyar vállalkozások innovációs tevékenységét ösztönzi, de ezenkívül hidat is épít a kutatás és az ipari hasznosítás hazánkban ma még az optimálisnál mélyebb szakadéka fölött.

Szóljon hozzá!