ZETApress

hírportál

Szigorúan ellenőrzött palackok

Új narancs-ananász ízesítésű ásványvizet kóstolhattunk a ma délelőtti sajtótájékoztatón a Mokka kávézóban. A Szentkirályi Ásványvíz Kft. termékét néhány nap múlva viszontláthatjuk a boltokban is. Az érdekes íz kompozíció nem az első az alföldi cég piacán, mert júniustól már a málna-indiáncseresznye aromájú italokat is iszogathatjuk.

Tavaszra új háromezer négyzetméteres raktárbázis épül, palackozó gyártósor és flakonfúvógép készül, s a három nagyon is összefügg. A palackokat 100 Celsius fok feletti hőmérsékleten készítik, s rögvest beléjük is töltik az ásványvizet. Kórokozó sehol sem fér hozzájuk. Nem csak egyszer használatos flakonokba, de negyedliteres és háromnegyed-literes visszaváltható üvegpalackokba is töltenek. Ezek teszik ki majd a törvényben előírt egy százalék helyett a termékek hét százalékát, s a raktárbővítésre ezért is van szükség.

Visszaváltás után alapos üvegmosás

A visszaérkezett üvegeket hetven fokos vízzel átmossák, mielőtt újratöltik. A labor részére óránként kenetet vesznek a kimosott palackokról, s ezeket táptalajba oltják. 48 óráig figyelik, hogy kitenyészik-e valamilyen kórokozó belőlük, s csak a negatív lelet megléte esetén kerülhet az ital piaci forgalomba. Addig viszont a raktárban kell várakoznia a palackozott ásványvizeknek.

A szigorra azért van szükség, mert a terméket az Integrált Minőségirányítási Rendszer ? röviden IMIR ? felügyeli. Ez négy önmagában is szigorú minőségbiztosítási szabvány együttese. Az ISO 9001 az általános elvekről, az ISO 14001 a környezetvédelemről, az ISO 22000 az élelmiszerbiztonságról rendelkezik, s ez egészül ki negyedikként az IFS-sel, mely a német és francia kiskereskedelmi szövetségek elvárásait tartalmazza.

Szentkirályon az ásványvíz készlet sehonnan sem pótlódik, így szennyező anyag nem kerülhet bele. A földben lévő vízszemcsék még a jégkorszakban keletkeztek. Évi egymilliárd liter, azaz egymillió köbméter feldolgozása mellett mennyiségük legalább ötven évre elegendő. A kúttól a feldolgozóig haladó kétszáz méteres csővezeték krómacélból készült, így ott sem kerülhet bele szennyeződés.

A Bács-Kiskun megyei ásványvizet 1994-től állítják elő, s már négy évvel később sikerdíjas lett a Foodapesten. Két éve is, meg tavaly is a párizsi Aqua Expón kapott Eauscar-díjat, s a Foodapesten 2004-ben is újra díjazták. Tavaly a hazai szénsavmentes ásványvízpiacon váltak piacvezetővé. További információk a honlapjukon megtalálhatók.

Szóljon hozzá!