ZETApress

hírportál

Debreceni környezetvédelem

A Cívis Város igent mondott a környezettudatos életmódra. Telt házzal zajlott a debreceni Malomparkban a Vedd komolyan tíz napja beharangozott kampányzáró rendezvénye.

A cél az volt, hogy a kézi és a gépi mosogatás víz- és energiafelhasználása közötti különbségének bemutatásával felhívja az emberek figyelmét a környezettudatos életmód fontosságára, és amelyet ? a környezetkímélő módszerek és a mosogatógépek minél szélesebb körben történő elterjedése érdekében ? a Calgonit és a Bosch indított útjára ? tudatta a B&D ComMedia Kommunikációs Iroda.

A kezdeményezéshez a Dumaszínház tagjai ? Aranyosi Péter, Hadházi László, Kiss Ádám és Kovács András Péter ? mellett Debrecen, valamint Hajdú Bihar megye lakossága egy emberként csatlakozott.

A december 13-ig tartó rendezvénysorozat keretein belül Debrecenben egy speciális köztéri számláló hasonlította össze a kézi és gépi mosogatás által fogyasztott vízmennyiséget forintban kifejezve. A számlálók a bonni egyetem által végzett európai mosogatási szokásokat összehasonlító tanulmány adatai alapján évi 187 mosogatási alkalmat feltételeznek, az európai átlagos vízfogyasztási adatok szerint kézi mosogatás esetében 103 liter, gépi mosogatásnál 15 literes vízfelhasználással. A város népességére a KSH-tól, a víz és csatornadíjakra vonatkozóan a vízművektől és a csatornaművektől származnak a számlálók adatai.

Calgonit Vedd komolyan! ? kampány

Ha minden háztartásban a gépi mosogatást részesítenék előnyben, és mosogatógéppel mosogatnának, Debrecen városa ? a fenti tanulmány szerint, évi 187 mosogatással számolva ? 588 millió 488 ezer 182 forintot takaríthatna meg. Engedjük szabadjára a képzeletünket, és gondoljunk bele, hányféle felhasználási módja lehetne ennek az összegnek! Iskolák, óvodák környezettudatosságra neveléséhez járulhatnánk hozzá ezzel a pénzzel, építhetnénk szélerőműveket, napkollektorokkal szerelhetnénk föl a házakat! A lehetőségek száma végtelen.

A Vedd komolyan! debreceni kampányának nyereménysorsolásának szerencsés nyertesei: Nagy Istvánné ? Tiszacsege, Kövér Mihály Csaba ? Nyírmártonfalva, Farkas Csaba ? Soltvadkert. Nyereményükhöz gratulálunk! További részleteket a kampányról a website-on talál.

Szóljon hozzá!