ZETApress

hírportál

Kiosztották az Év Vállalata Díjat

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) idén is kiosztotta az Év Vállalata Díjat. Az immár kilencedik éve adományozott díj a kockázati tőke iparág elismerését fejezi ki a kimagasló gazdasági teljesítményt nyújtó hazai kis- közép- és nagyvállalatoknak. 2006-ben az Év Vállalata Díjat kapták:

Kisvállalati kategóriában: SOLVO Biotechnológiai Zrt.

Középvállalati kategóriában: FreeSoft Szoftverfejlesztő és Számítástechnikai Szolgáltató Nyilvánosan Működő Részvénytársaság

Az MKME külön szakmai elismerésben részesítette:

Kisvállalati kategóriában: Thales Zrt.-t és Arcus Interactiv Group Zrt.-t

Középvállalati kategóriában: Grafika Press Nyomdaipari Zrt.-t

Nagyvállalati kategóriában: Állami Nyomda Nyrt.-t

A prominens gazdasági szakemberekből, a gazdasági sajtó, a kormányzat, régebbi díjazottak és az Egyesület képviselőiből álló Értékelő Bizottság – az eddigi évektől eltérően – a nagyvállalati kategóriában csak elismerő oklevelet adott ki. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy jelentős számú kiemelkedő teljesítményű hazai kis és középvállalat jelentkezett, a Bizottság szétválasztotta az eddig együtt értékelt kis- és középvállalati kategóriát, hogy érdemben tudják jutalmazni és értékelni gazdasági teljesítményüket.

A díjazottak, elismertek köre az idén technológia-intenzív céget is tartalmaz és az innovációs arculat igaz a merítési minta egészére is. Értékelő bizottságunk örömmel állapította meg, hogy ezek a sikeres, nyereséges vállalkozások olyan méretet és érettségi fázist érnek el, amelynek révén európai és esetenként globális méretekben tudnak nevet szerezni maguknak. Az idei díjazottaink a klasszikus kockázati tőkebefektető alapok, magánbefektetők és üzleti angyalok sikere is egyben, miközben sejtetik a buy-out szektor nehézségeit ? mondta Oláh László az Év Vállalta Díj Értékelő Bizottság elnöke.

Az Értékelő Bizottság tagjai voltak:

 • Bánki András, a Világgazdaság című gazdasági napilap főszerkesztője;
 • Dr. Bárdossy Dániel, Műszertechnika Holding Zrt. Igazgatósági tagja;
 • Kövér József, ügyvéd, magánbefektető;
 • Oláh László, a Mezzanine Management ügyvezető igazgatója;
 • Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke;
 • Szombati András, az Eclipse Rt. vezérigazgatója;
 • Veres Tibor, a Wallis Rt. elnöke

Az immár kilencedik éve adományozott díj a kockázati tőke iparág elismerését fejezi ki a kimagasló gazdasági teljesítményt nyújtó hazai vállalkozásoknak, amelyek üzleti modellje példaértékű lehet más magyarországi vállalkozásoknak.

A Díj odaítélésekor figyelembe vett szempontok a következők voltak:

 • A vállalat irányításában és működésében mennyire tapasztalható a vállalkozói szellem, az értékteremtésre való törekvés, a hosszú távú, üzleti szemlélet és a sikerre való alkalmasság.
 • A menedzsment vezéralakjainak vállalatvezetési, stratégiai képessége.
 • Az üzleti stratégia minősége, az annak megfelelő vállalatirányítási rendszer és szervezeti felépítés, a növekedési lehetőségek felismerése és kihasználása, illetve a kockázati tőkével való tényleges, vagy potenciális kapcsolat értékelése.
 • A tőkebefektetés valamely formájának szerepe a vállalat dinamikus fejlődésében.
 • A vállalat gazdasági teljesítménye, iparági szerepe, az eredményesség mögötti sikertörténet, és annak üzenete más vállalatvezetők irányába.

Az elmúlt évek nyertesei, mint például a Synergon, Graphisoft, Index, Recognita, a Pharmavit, a Waberer?s, a Wallis vagy a Körte-Organica által felmutatott üzleti sikereknek köszönhetően ma már az MKME Év Vállalata Díj a gazdasági szféra magas presztízsértékű elismerésének számít. A régebbi díjazottak listája igazolja, hogy a kockázati és magántőke befektetők szigorú kritériumrendszerén keresztül minősített vállalatok magukban hordozták a jövőbeni fejlődés lehetőségeit, és mára a maguk területén üzleti modellként és piacvezetőként működnek. Az Év Vállalata Díj fő támogatója a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság.

Szóljon hozzá!