ZETApress

hírportál

Márkások Aquincumban

A Magyar Márkaszövetség rendkívüli közgyűlését tartotta ma délelőtt a Hotel Corinthia Aquincumban. A sürgős összehívást az elnökségi tagok megfogyatkozása indokolta. Három cég első embere távozott posztjáról, s helyüket az Alapszabály értelmében nem kooptálással, hanem választással kell betölteni.

A szokásjog alapján a megüresedett helyekre ismét a Masterfoods, az Aldo ? Nestlé és a Hossam ? Procter & Gamble újdonsült vezetői kerülhettek. Egy alapszabály-módosítással a hasonló helyzetek a későbbiekben elkerülhetők lennének. S mielőtt a zárt ülésen a választási procedúrára sor került, Egyed Géza szakállamtitkár szólt nyilvános ülésen a jelenlévőkhöz.

Az államtitkár nem ismeretlen a márkások között, hiszen ő is a gazdasági életből jött, 18 évet töltött az asztal másik oldalán. Mint a levezető elnök bemutatta, Berlinben végezte tanulmányait, s nem csak németül, de angolul is kiválóan beszél. Erről később mi is meggyőződhettünk, egy külföldi üzletember kérdésére adott válasza kapcsán. Több banknál is dolgozott, az MNB után az MHB, a Postabank, majd az ING következett.

S hogy mit jelent a márka? Az államtitkár szerint óriási erőt nyújt birtokosának, mert sok lépést megtakarít azokkal szemben, akik nem rendelkeznek vele. Egy felelősen gondolkodó gazdaságfejlesztő kormány együttműködik a márkás termékek becsületes készítőivel, s erre idén júliusban törvényt is fogadott el a Parlament. A korábbi kormányok esetében ilyenre példa nem volt.

Végezetül beszéljünk a Magyar Márkaszövetségről is, mely 1995-től látja el a hazai FMCG-szektor érdekképviseletét. Jelenleg mintegy hatvan tagvállalatot tömörítenek, melyek éves forgalma ezermilliárd forint. Terveik teljesítéséhez közvetlenül húszezer főt foglalkoztatnak.

A szervezet célja olyan üzleti és szabályozási környezet kialakítása és fenntartása, mely elősegíti a tisztességes piaci versenyt és támogatja az innovációt. A zavartalan márkaépítésen keresztül így képes maximális értéket garantálni a fogyasztóknak. Egyed Géza beszédéből is ezeknek a céloknak a kormányzati támogatására lehetett következtetni.

Szóljon hozzá!