ZETApress

hírportál

Környezetvédelem a T-Mobile-nál

Mobile-állomásSikeres kísérlet után a T-Mobile megkezdte a hidrogénnel is működő, a környezetet kímélő bázisállomások sorozatos telepítését. A klímaváltozás kapcsán világszerte keresik azokat a megoldásokat és lehetőségeket, amelyek révén jelentősen csökkenthető az emberi tevékenység környezetre gyakorolt káros hatása ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A fenntartható fejlődés és a Föld erőforrásaival való hosszú távú hatékony gazdálkodás új szemléletmódot és technikai megoldásokat követel meg. A Magyar Telekom fenntartható fejlődésre vonatkozó stratégiai céljainak megvalósításában fontos szerepet játszik a T-Mobile azon kísérlete, melynek során 2008 őszén üzembe helyezte az ország első PEM-cellával is működő bázisállomását.

A T-Mobile kísérleti állomásának csaknem egy éves sikeres tesztelése után elkészült a sorozatban is telepíthető energiaforrás műszaki megoldása. Ennek révén 2009-ben a szükségüzemű áramellátáshoz öt újabb bázisállomásra telepítik a PEM-cellát, 2010-ben pedig további állomások épülnek ezzel a technológiával. A T-Mobile PEM-cellák alkalmazása terén Európában is élen jár.

A PEM-cella legfontosabb előnye, hogy hidrogéngázt használ fel villamos áram termelésére oly módon, hogy a membrán felületén pozitív hidrogénionok és szabad elektronok keletkeznek. Az elektronok sokaságából villamos áram hozható létre, a hidrogénionok a levegő oxigénjével egyesülve pedig vízként távoznak a cellából. A hidrogén a föld egyik legalapvetőbb anyaga, minden vízcseppben és szinte valamennyi szerves vegyületben megtalálható. A belőle nyerhető energia tehát szinte végtelen mennyiségben áll rendelkezésünkre.

A vízből pl. elektrolízissel állítható elő, amihez a villamos áram szintén természetes módon szélerőművekből nyerhető. A PEM-cellában az energiaátalakítás csendben, mozgó alkatrész és káros anyagok felhasználása nélkül valósul meg. A környezetbe illeszkedését pedig a víz-hidrogén-víz körfolyamat jellemzi, ráadásul a PEM-cella rendkívül ?igénytelen? és hosszú életű.

A PEM-cellával olyan körfolyamat valósítható meg, amellyel az energiafelhasználás teljes mértékben ?zöld?, azaz szén-dioxid-mentes lesz. A legkorszerűbb technológia és további környezetbarát megoldások kombinált alkalmazásával teljes mértékben ?zöld? bázisállomások telepíthetők, azaz kiválthatók a dízelgenerátorok, az akkumulátorok és a klímaberendezések, csökkentve ezzel az energiafelhasználást és a szén-dioxid-kibocsátást is.

Fontos cél emellett, hogy a legkorszerűbb környezetkímélő bázisállomások hasznosításába hazai kutatók és vállalkozások is nagyobb számban kapcsolódjanak be. Jól példázza ezt, hogy az újratölthető hidrogénpalackok hazai töltési lehetőségei ennek a projektnek köszönhetően indultak fejlődésnek. A mobil- és telepített hidrogén-töltőállomások haszonélvezője pedig már a nagyközönség lesz, hiszen a hidrogénhajtású autók üzemeltetésének ezek az állomások nélkülözhetetlen eszközei.

A T-Mobile a Magyar Telekom mobil szolgáltatásainak márkája. A Magyar Telekom Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója, amely a telekommunikációs és infokommunikációs (ICT) szolgáltatások teljes skáláját nyújtja. További információk weboldalukon megtalálhatók.

Szóljon hozzá!