ZETApress

hírportál

Hongkong, amely Kínát üzleti lehetőséggé változtatja

A Style Hong Kong in Budapest, a szeptemberben első alkalommal megrendezett, nagyszabású hongkongi kiállítás sikereit folytatta az a Hongkongi Üzleti Szeminárium, amelyre a Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanács (HKTDC) és a londoni székhelyű Hongkongi Gazdasági és Kereskedelmi Iroda (HKETO) közös szervezésében a magyar gazdasági és kereskedelmi élet jeles képviselőit hívták meg a Corinthia Grand Hotel Royalba. A közel 200 vendég között képviseltették magukat cégek, a média hírközlői és kormányzati személyek is.

Magasrangú kormányzati személyek is részt vettek a keddi Hongkong, amely Kínát üzleti lehetőséggé változtatja címet viselő eseményen. A rendezvényen Dr. Garamhegyi Ábel, a Magyar Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára képviselte országunkat, és Joseph Wong, GBS, JP, a Hongkongi Különleges Közigazgatási Terület kereskedelmi, gazdasági és technológiai minisztere beszélt a hongkongi lehetőségekről. A nyelvi akadályok kiküszöbölése végett a Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanács szinkrontolmácsolást biztosított az esemény idejére, amelyen ingyenes volt a részvétel.

Hongkongi Üzleti Szeminárium 2006. november 6-án, Budapesten

Szeptemberben száz hongkongi cég mutatta be minőségi termékeit Magyarországon az érdeklődő kereskedőknek és importőröknek. Ez egy témájában kapcsolódó szeminárium ? mondta el Lore Buscher, a HKTDC frankfurti székhelyű irodájának kelet- és közép-európai regionális igazgatója ?, amellyel további tájékoztatást nyújtunk a magyar kis- és középvállalkozások számára, hogy betekintést nyerjenek vagy elmélyítsék ismereteiket a Kínával való kereskedelem szabályaival kapcsolatban. Bemutatjuk a kínai piacra való bejutás módjait, akár új termékek felkutatása, akár a piacra való belépés a cél.

A HKTDC budapesti konzultáns irodájának vezetője, Mészáros László nyitóbeszéde után Joseph Wong tartott előadást a ?Hongkong: A legjobb üzleti partner? címmel. Dr. Garamhegyi Ábel tájékoztató beszéde a ?Magyarország ? Hongkong és Kína: Kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok? tárgykörére fókuszált, újra hangsúlyozva a Style Hong Kong nyitóünnepségén mondott véleményét, mely szerint gazdasági értelemben Hongkong és Magyarország között nincs távolság.

Hongkong a kivitel és a behozatal tekintetében is jelentős üzleti partnerünk. A hongkongi üzletemberek profik, miközben Magyarországot továbbra is a szolgáltatások és termékek minőségének és színvonalának folyamatos emelkedése jellemzi, így adott a lehetőség, hogy két terület gazdasági kapcsolatai a közeljövőben még szorosabbá váljanak, állította Dr. Garamhegyi Ábel, a GKM államtitkára.

Egy témába vágó filmvetítés után a szeminárium Lore Buscher előadásával folytatódott, amely a ?Hogyan használhatjuk Hongkongot a kínai piac lehetőségeinek feltárásához? címet viselte. Az esemény végén, a kérdés-válasz szekcióban a helyi üzletemberek informálódhattak az őket érintő kérdésekben és kereskedelmi problémákban.

A Magyarországgal folytatott kereskedelem kiemelkedő fontossága

Mióta Magyarország az Európai Unió tagországává vált, a két terület még szorosabbra fűzte gazdasági kötelékeit. A 2005. évben a két partner közötti bilaterális kereskedelmi volumen az előző évihez viszonyítva jelentősen, 23 %-kal nőtt, és év végére összesen 1 milliárd USD értékre rúgott. 2005-ben a Magyarországra irányuló hongkongi export mutatója 28 %-kal emelkedett, így a tavalyi év decemberére elérte a 993 millió USD-s rekordösszeget. Az idei év szeptemberéig a hongkongi export összértéke meghaladta a 674 millió USD-t, és a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokból származó teljes kereskedelmi érték már most 723 millió USD-t tesz ki.

A Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanács egy olyan, nem profitorientált, kereskedelemfejlesztéssel foglalkozó szervezet, amely a világ különböző pontjain 40 irodával rendelkezik, és a világ egyik legjelentősebb vásárszervezői közé tartozik. 2005-ben a HKTDC által szervezett 21 nemzetközi vásár több mint 460,000 látogatót vonzott a világ minden tájáról. A tanács évente több mint 200, kereskedelemfejlesztésre irányuló promóciós eseményt szervez Hongkongon kívül is.

A közép-kelet-európai központ Németországban található, Magyarországon pedig a budapesti székhelyű konzultáns iroda feladatai közé tartozik a helyi kereskedelmi kapcsolatok kialakítása, és a különböző, hongkongi kereskedelemmel kapcsolatos érdeklődések és ajánlatkérések kezelése.

A HKTDC széleskörű szolgáltatásairól még több információt talál a http://www.tdctrade.com vagy a http://sourcing.trade.com oldalon.

Szóljon hozzá!