ZETApress

hírportál

Korrupcióról készült ország elemzés

Ma délelőtt mutatta be a korrupcióról készült tanulmányt a Transparency International magyarországi tagozata. Független szakértők vizsgáltak 163 országot, s egy tízes skálán rangsorolták őket. A CPI pontszám a korrupció üzletemberek és ország elemzők által észlelt szintjéhez kapcsolódik. A nagyon tisztáknak tízest, a nagyon korruptoknak nullát lehetett adni.

A vizsgált 163 ország között hazánk a 41-ik helyen áll. Legjobb Finnország, Izland és Új-Zéland, míg Guinea, Irak, Mianmar és Haiti a sereghajtó. Nyolc különböző vizsgálat készült nálunk, s pontszámaink 5,0 és 5,4 között mozognak. Átlagunk 5,2 mely jobb a tavalyi 5,0-nél, s még jobb a tavalyelőtti 4,8-nál. A tíz újonnan csatlakozott uniós tagország között az ötödikek vagyunk. Utolsók a lengyelek, náluk a korrupció most okozott kormányválságot. Az európai országok között a 17-ik helyen tartózkodunk.

A tanulmány bemutatásával együtt a hazai munkacsoport is bemutatkozott. Évekkel ezelőtt már dolgoztak nálunk is szakértők a korrupció kutatásán, de két éve támogatók hiányában befejezték tevékenységüket. Most merőben másokból alakult új csapat Márkus Eszter elnökletével, s ők a korábbi kuratórium munkáját szeretnék folytatni.

A kuratórium mellett a háromfős tanácsadó testület is bemutatkozott. Marschall Miklós arról beszélt, hogy az index az egyes szakmákat nem veszi figyelembe, egy most induló kutatás viszont a szektorokat is elemzi. Különösen az egészségügyet tartják nálunk korruptnak a hálapénzek gyakorlata miatt. A közbeszerzésben is kimutatható a szakszerűtlenség és a pártfinanszírozás megoldatlansága miatt. A szürkegazdaság kiterjedése is okot adhat a korrupcióra.

Ugrásszerű változás kellene, mondta Mizsei Kálmán, de ehhez a gazdaságpolitikában is változások kellenének. Várday György is ennek adott hangot. A 68 éves nagypapa 1978-tól foglalkozik a közbeszerzésekkel, bár az öt évvel később elfogadott törvényben még nem így hívták. Fontosnak tartja a civil szféra ellenőrző szerepét, valódi és működőképes kamarákat, valamint olyan szolgáltató államot és önkormányzatokat, ahol az egyéni érdek eltörpül a közérdek mellett. További információk honlapjukon olvashatók.

Szóljon hozzá!