ZETApress

hírportál

Átadták a 120 ezredik Széchenyi Kártyát

Oszkó Péter, Krisán László és Gablini GáborA kormány érdeke is a Széchenyi Kártya támogatásának folytatása ? erről beszélt Oszkó Péter pénzügyminiszter és Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a 120 ezredik Széchenyi Kártya átadásának alkalmából tegnap délután a Grand Royal Hotelben.

A kommunikációs zajban időnként eltűnik a kormány kis- és középvállalkozásokat segítő intézkedéseinek bemutatása, ugyanakkor a válságban való talpon maradáshoz a kabinet igyekszik az erejéhez mérten mindent megtenni. A kis- és középvállalati szektor támogatási programjának egyik legsikeresebb eleme a Széchenyi Kártya konstrukció támogatása. A jelenlegi helyzetben mind a kormány, mind pedig a szektor érdeke a program folytatása ? közölte Oszkó Péter pénzügyminiszter, a KA-VOSZ Zrt. által szervezett 120 ezredik Széchenyi Kártya átadását megelőzően.

Tovább támogatja a kormány a programot

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) együttműködésében létrejött kis- és középvállalati támogatási rendszer további folytatásáról jelenleg is egyeztetnek a szervezetek a kormánnyal. Ám Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a tájékoztatón leszögezte, a kormány akarata a program folytatása. Hozzátette a kondíciókon és a program elemein még dolgoznak. (A 2010-ig szóló jelenlegi Széchenyi Kártya programban állami garancia és 2%-os kamattámogatás vehető igénybe.)

Oszkó Péter érkezéseParragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a tájékoztatón arról beszélt, hogy a Széchenyi Kártya programnak továbbra is szüksége van a kamattámogatásra. Méltatta a jegybank jelenlegi kamatstratégiáját, mint mondta jó irányba haladnak a dolgok, de kiemelte, hogy a régióban továbbra is Magyarországon a legmagasabb a jegybanki alapkamat, amely nehezíti a vállalkozások forráshoz jutási lehetőségeit.

Kiemelte: a Széchenyi Kártya az összefogás egyik legmarkánsabb eleme, hiszen a konstrukció a két érdekérvényesítő szervezet közös szülötte, amely képes volt a hét év alatt a különböző kormányokkal is együttműködni. Reményét fejezte ki, hogy a kormány határozott ígérete a garanciára és a kamattámogatásra megmarad.

Gablini Gábor, a VOSZ soros elnöke arról beszélt, hogy a Széchenyi Kártya indulásakor, 2001-ben senki sem gondolta volna, hogy a konstrukció 2009-ben még életben lesz, arra pedig végképp senki sem gondolhatott, hogy ilyen sikereket ér el. Elmondta, a szervezet célja, hogy a Széchenyi Kártyát a jövőben tovább erősítsék és a kis- és közepes vállalkozások számára még beágyazottabbá tegyék.

Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója a tájékoztatón elmondta, a program a 120 ezredik kártya átadásával átlépte a 700 milliárd forint tőkekihelyezést. Soha egyetlen konstrukció sem tudott felmutatni ilyen eredményeket. A kártya iránti igényt mutatja, hogy hat év alatt sikerült eljutni a százezredik átadott termékhez és egy év alatt további 20 százalékos növekedés volt tapasztalható.

A 120 ezredik Széchenyi kártyát átvevő vállalkozók: Jakab Gábor Miklós ? Jakab-Kerámia Kft. ügyvezető igazgatója; Fekete Dezső István ? egyéni vállalkozó; Kuti József László ? egyéni vállalkozó; Matuszka Ferenc Sándor ? BF-SYSTEM Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója és Zsótér Edith Eszter ? egyéni vállalkozó. A 150 ezredik Széchenyi Kártyát igénylő vállalkozó: Sáfár László ? S & L 2002 Kft. ügyvezető igazgatója.

Széchenyi Kártya átvevők

Szóljon hozzá!