ZETApress

hírportál

Újabb kedvezményes hitel az árvízkárok helyreállítására

Az önkormányzatok után már a magánszemélyek és a gazdálkodó szervezetek előtt is megnyílt az MFB Újjáépítési Hitelprogramja, tudtuk meg Sajtóosztályuktól. Október elejétől a magánszemélyek és a gazdálkodó szervezetek is igényelhetik az MFB Újjáépítési Hitelprogramja keretében az idei tavaszi árvíz során megrongálódott, vagy megsemmisült ingatlanok helyreállítását, újjáépítését segítő kedvezményes kölcsönt. A 25 éves lejáratú, teljes körű állami kezességvállalás mellett folyósított hitel iránti kérelmet a magánszemélyek csak annál a 17 hitelintézetnél nyújthatják be, amellyel az MFB ügynöki szerződést kötött.

A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság Újjáépítési Hitelprogramja keretében kedvezményes kölcsönt kínál a tavasszal Magyarországot sújtó árvíz miatt károsult önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek és természetes személyek megsegítésére. A kölcsönt az érintett ingatlan tulajdonosa veheti igénybe az elemi csapás következtében megrongálódott, megsemmisült létesítmény helyreállításához, újjáépítéséhez. Amennyiben a károsodott ingatlant ? az ingatlan helye szerint illetékes első fokú építésügyi hatóság igazolása alapján ? nem lehet helyreállítani, akkor a hitel más ingatlan vásárlásához is igényelhető.

A 25 éves lejáratú kölcsönt két éven belül lehet igénybe venni, a tőketörlesztést pedig a három éves türelmi idő letelte után kell megkezdeni. A kamat mértéke három havi EURIBOR plusz legfeljebb két és fél százalék/év, ami most kb. 5,9-6 százalék. A hitelhez száz százalékos állami kezességvállalás kapcsolódik. A hitelkonstrukció részletes feltételei megtalálhatók az MFB Rt. honlapján.

A hitelt a gazdálkodó szervezetek és az önkormányzatok közvetlenül az MFB Rt-től igényelhetik. A gazdálkodó szervezetek részére a hitel folyósítására csak az Európai Bizottság jóváhagyását követően kerülhet sor. Az önkormányzati hitelkérelmek befogadását az MFB Rt. már augusztus 15-től lehetővé tette.

A magánszemélyek hatékony kiszolgálása érdekében a Magyar Fejlesztési Bank összesen 17 hazai hitelintézettel kötött ügynöki szerződést, amelyek listája és pontos elérhetősége az MFB Rt. honlapján megtalálható. A magánszemélyek október másodikától, kizárólag ezeknél a hitelintézeteknél nyújthatják be hitelkérelmüket.

Szóljon hozzá!