ZETApress

hírportál

Alpiq fejlesztés Csepelen

AlpiqMásfél milliárdos megtakarítást tesz lehetővé az Alpiq csepeli erőművének új fejlesztése. A Csepel II Erőmű felkészülten várja a kánikula extra terhelését. A változó piaci igényekre reflektálva az Alpiq olyan fejlesztéseket hajtott végre a csepeli erőműben, amelyek közel másfél milliárd forinttal csökkentik a hazai villamosenergia-partnerek terheit.

Magyarország egyik legnagyobb erőműve idei teljesítménynövelő újításaival a legversenyképesebb gáztüzelésű blokkok közé tartozik- tudtuk meg Solti Alexandrától. Európában napról-napra terjednek a jelentős kapacitással üzemelő, megújuló energiát hasznosító termelő berendezések, emiatt a gáztüzelésű erőművek egyre inkább a rendszer egyensúlyának fenntartásában játszanak szerepet.

Változó piac

Az Alpiq, illetve a turbináikat gyártó és karbantartó cégek szakemberei közösen fejlesztették ki azokat az új megoldásokat, amelyek segítségével az emissziót alacsony teljesítmény esetén is jóval a határértékeken belül lehet tartani. A műszaki-technológiai átalakításokat követően a rendszerirányító elvégezte a szükséges teszteket, és igazolta, hogy jelen pillanatban a Csepel II Erőmű rendelkezik Magyarországon a legszélesebb szabályozási tartománnyal, amelyen belül a teljesítmény rendkívül gyorsan változtatható az új szélső értékek között. Vagyis az Alpiq erőműve bármilyen váratlan igény esetén, perceken belül képes növelni, de akár csökkenteni is a teljesítményét, és erre a más típusú erőművek nem alkalmasak. A fejlesztés nyomán a Csepel II Erőmű szabályozási képességeiben, valamint költséghatékonyságban az egyik legversenyképesebb erőmű lett a gáztüzelésű blokkok között. A beruházás másfél milliárd forintos megtakarítást tesz lehetővé a kereskedelmi kapcsolatokon keresztül, a folyamatos üzem pedig emellett az erőmű távhőtermelését is versenyképessé teszi.

Nem lesz Budapesten a New York-ihoz hasonló áramkimaradás

A villamos energia nehezen raktározható, így a pillanatnyi termelésnek és fogyasztásnak mindig egyensúlyban kell lennie. A nyári melegben, a reggelente tömegesen bekapcsolt irodai légkondicionáló berendezések is felboríthatják az egyensúlyt az áramszolgáltatásban. Az egyensúlytartásban játszanak fontos szerepet a rendszer tartalékait biztosító erőművek, mint például az Alpiq csepeli blokkja is. A magyar villamosenergia-rendszeren belül létezik egy, úgynevezett szekunder szabályozás, amely során a rendszerirányító MAVIR Zrt. az országos hálózat terhelésének megfelelően ? igen gyorsan, szó szerint perceken belül ? teljesítményük növelésére vagy csökkentésére utasíthatja a vele együttműködő erőműveket. A szekunder piac szereplői, így a Csepel II Erőmű is, a rendszer rugalmasságát biztosítják, és az ilyen esetekben azonnal biztosítják a megfelelő villamosenergia-mennyiséget.

Alpiq ? Európai vállalat svájci gyökerekkel

Az Alpiq Holding Svájc piacvezető energetikai vállalata, amely az ország villamosenergia-ellátásának harmadáért felel. A Holding villamosenergia-termeléssel, -kereskedelemmel és energetikai szolgáltatásokkal foglalkozik. Svájcon kívül Európa 21 országában, köztük Magyarországon van jelen, 2013-as árbevétele 9,37 milliárd svájci frank volt. A vállalat 2002 óta működik hazánkban, azóta több mint hatvanmilliárd forintot fektetett be Magyarországon, és közel száz főt foglalkoztat.

Szóljon hozzá!