ZETApress

hírportál

Személyi kölcsönt olcsón!

ElőadókAz elmúlt években rengeteg szó esett a különböző pénzintézetekről, mégis nagyon kevesen tudják, mire kell odafigyelni, amikor a kölcsönajánlatokat böngészik. A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2014 júniusában végzett teljes körű felmérést a hazai piacról, amelynek keretében a hitelek kondícióit hasonlította össze.

A kutatás eredményeiből a Sofitel hotelbeli sajtótájékoztatón kiderül, kik és milyen feltételekkel kínálják a legolcsóbb személyi hiteleket. Jó hír a pénzügyileg tudatos hitelfelvevőknek, hogy az elmúlt évekhez képest jóval kedvezőbbek a kamatfeltételek. Az alapok: A gazdasági válság alapjaiban forgatta fel a hitelintézetek világát, azonban úgy tűnik, napjainkra kezd rendeződni a helyzet. Az egyes szolgáltatók ajánlatainak összehasonlítását segítő Teljes Hiteldíj Mutatót (THM) 2012-ben a banki alapkamathoz kötötték, így semelyik személyi hitelt nyújtó cég nem lépheti át a törvényileg meghatározott maximumot (jegybanki alapkamat + 24%).

Erre szükség lesz: Annak, aki személyi kölcsönt szeretne felvenni, többnyire rendelkeznie kell folyószámlával, valamint igazolt, rendszeres jövedelemmel. Emellett azok, akik aktívan szerepelnek a KHR (korábbi nevén BAR) adóslistáján, szinte biztos elutasításra számíthatnak. A mérőszám a THM: A THM az a mérőszám, ami a legpontosabban mutatja a hitelek árát, ez alkalmas leginkább az ajánlatok összehasonlítására, hiszen ez tartalmaz minden hitelköltséget. Azonban vannak olyan pénzintézetek, amelyek más szolgáltatások igénybevételét is kikötik (például folyószámlavezetés, jövedelemátutalás) ? és ezek költségét a THM nem tartalmazza. Emellett érdemes odafigyelni arra is, hogy bizonyos szolgáltatók egyszeri kezdeti díjakat számolnak fel ? ennek következtében alacsonyabb lesz a ténylegesen folyósított összeg, mint amit igényeltünk.

Mennyi pénzre van szüksége?

HallgatókA GKI tanulmánya alapján a személyi hitelfelvételt fontolgatóknak azt érdemes eldönteniük, hogy mennyi pénzre van szükségük. Az alábbi ábrák alapján látszik, hogy az 500 ezer forintos tételnél a Cetelem feltétel nélküli ajánlata a legvonzóbb, mivel az Erste Bank összes olcsó ajánlatához legalább nettó 250 ezer forintos jövedelemérkeztetés szükséges. Egymillió forintnál a Cofidis ajánlata a legolcsóbb választás, de szorosan követi őt a Mohácsi Takarék és a Cetelem a 800 ezer és egymillió-százezer forint közötti tartományban.

1,1 millió forint felett azonban már több száz bázispontos versenyelőnyt mutat a Cofidis Fapados Kölcsön ajánlata, amely egy adott jövedelemszint (nettó 140 ezer forint) megkövetelésén túl más feltételt nem igényel. Ötéves lefutással messze a piaci átlag alatt, 15,8%-os THM-el juthat fedezetlen személyi hitelhez a váratlan fogyasztási kiadással szembesülő átlagos háztartás. Megjegyzendő, hogy a Provident az áruhitelekre jellemző szabályozás alá tartozik (max. alapkamat + 39%), ezért nem is szerepel a személyi hitel piaci összehasonlításban. Az általuk maximálisan kínált hitelösszeg 440 ezer forint, 41%-os THM mellett. A kutatás módszertana: A takarékszövetkezeteken kívül a teljes magyarországi pénzügyi szektorban végzett elemzés a desk research és személyes piaci tájékozódás alapján vizsgált négy hitelösszeget 60 hónapos futamidőre.

Szóljon hozzá!