ZETApress

hírportál

Megvannak a legvonzóbbak

Legvonzóbb munkáltatók 1Megvannak Magyarország Legvonzóbb Munkáltatói: csak egy hazai tulajdonú cég fért be a top tízes listába ? tudtuk meg a tegnap esti díjátadón a Széchenyi István téri Kraft Clubban. A kutatásban 243 hazai vállalatot értékelt összesen 7700 válaszadó, az eredményeket először a Forbes publikálta mai lapszámában.

Az Audi, a Mercedes, a Bosch, a Microsoft a MOL, Coca Cola, a Nestlé, az IKEA, az IBM és a L?Oréal a Legvonzóbb Munkáltatók Magyarországon ? derül ki az Aon Hewitt és az AIESEC közös kutatásából, amely a Forbes magazinban jelent meg először. A korábbi évekhez képest nőtt a külföldi munkavállalással hosszú távon kalkulálók aránya: a válaszadók 42 százaléka akár több, mint egy évre is elhagyná az országot a jobb fizetés vagy a szakmai előrelépés reményében.

Az anyagiak kapcsán nagy a különbség a diplomás pályakezdők és a legalább három éves tapasztalattal rendelkezők között: előbbiek átlagosan havi nettó 176 ezer forintra vágynak, utóbbiak 306 ezer forinttal lennének elégedettek. Legtöbben az IT/telekommunikáció piacra vágynak (11%), ezt követi az idegenforgalom és az államigazgatás (8-8%), majd a banki és biztosítói szféra, míg az energetikai iparághoz tartozó szakmák kerültek a lista végére.

A multik mindent visznek

Az Aon Hewitt és az AIESEC ötödik alkalommal vette górcső alá a magyar munkaerőpiacot a Munkáltatói Márka Kutatási keretei között. A felmérésben résztvevő közel nyolcezer pályakezdő és komoly szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállaló válaszai alapján a magyarok egyértelműen a multinacionális cégeket tartják a legvonzóbb munkaadóknak, az első tízbe gyakorlatilag egy hazai és kilenc nemzetközi tulajdonú, több országban aktívan tevékenykedő vállalat került be.

Legvonzóbb iparágak

A Legvonzóbb Munkáltatók listája ugyan nagyjából jól reprezentálja a munkavállalók számára legvonzóbb iparágakat, a szektoriális bontás már komolyabb meglepetéseket is mutat. Legtöbben az IT/telekommunikáció piacra vágynak (11%), ezt követi az idegenforgalom és az államigazgatás (8-8%), majd a banki és biztosítói szféra, valamint az autóipar (7-7%). A lista végére az építőipar (3%), az olaj és üzemanyag kereskedelem (2%), a villamos energia és gázszolgáltatás (1%), valamint a villamos energiatermelés (1%) kerültek.

Menni vagy maradni: hosszú távra tervezünk

Ugyan az előző évekhez képest szinte nem változott azon munkavállalók aránya, akik a határon túl terveznek szerencsét próbálni a hosszú távú külföldi letelepedésen gondolkodók aránya szembetűnően nőtt: a válaszadók 28 százaléka hagyná el akár 3 évnél hosszabb időre is az országot (2012-ben ez a szám 25% volt). A megkérdezettek 15 százaléka gondolkozik 1-3 éves periódusban (2012-ben 13% tervezett ilyen időintervallumban az országon kívül munkát vállalni). A külföldi munkavállalás irányába kacsingatók legszívesebben az EU-ba és Észak-Amerikába mennének elsősorban jobb fizetésért, vagy karrierépítési céllal. Jellemzően a diplomások (54%) és a 29 évesnél fiatalabbak nyitottabbak a mobilitásra, a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők jóval kevésbé vállalkozó szelleműek (37%).

Pénz beszél?

Legvonzóbb munkáltatók 2A fizetési igények tekintetében komoly különbségek vannak az egyes szektorok között, és a válaszadók egyáltalán nem feltétlenül a legvonzóbb iparágakról gondolják azt, hogy ott a legjobbak az anyagi lehetőségek. Az átlagos fizetés elvárások alapján az informatikusok (nettó 278 ezer 830 forint), a mérnökök és műszaki emberek (nettó 264 ezer 523 forint), a minőségbiztosítók (nettó 240 ezer 301 forint), a jogászok (nettó 236 ezer 781 forint) és a kutatás-fejlesztéssel foglalkozók (nettó 233 ezer 775 forint) fizetés elvárásait illetően van a legnehezebb dolguk a HR-eseknek. A legszerényebb igényekkel rendelkezők elsősorban mezőgazdasági szakmunkások (nettó 158 ezer 026 forint), a vendéglátósok (nettó 172 ezer 912 forint), az irodai adminisztrációval foglalkozók (nettó 175 ezer 075 forint), az építőipari szakmunkások (nettó 193 ezer 486 forint) és a kommunikációs iparágban tevékenykedő PR-osok és marketingesek (nettó 196 ezer 349 forint).

A Munkáltatói Márka Kutatás

A Magyarországon egyedülálló Munkáltatói Márka Kutatás segítségével a munkáltatók megtudhatják, mennyire vonzóak a számukra fontos célcsoportok körében, és mennyire hatékonyak márka-építési erőfeszítéseik. A kutatás célja, hogy feltérképezze az egyetemeken és főiskolákon tanulók, továbbá a pályakezdők és a már több éves munkatapasztalattal rendelkezők munkaerőpiaci elvárásait és a cégekről alkotott véleményét, és ennek alapján összeállítsa azon munkáltatók listáját, amelyek a legjobb választást jelentik az álláskeresőknek. A kutatás egyedülállóan nagy elemszámú minta alapján méri fel a munkavállalók vállalatokról alkotott véleményét. Kiderül belőle, mennyire érdemes tudatosan foglalkozni azzal, munkáltatóként milyen kép alakult ki, és él az Ön cégéről a köztudatban. Az eredmény egyrészt a munkavállalók véleményén, elvárásain alapul, de a több ezer fő megkérdezése alapján kialakuló vonzósági szempont mellett objektív szempontok is érvényesülnek.

Szóljon hozzá!